Loon behoort niet tot de voornaamste redenen waarom we al dan niet tevreden zijn over ons werk

Hoe tevreden we zijn over ons werk is afhankelijk van meerdere factoren. Uit het Nationaal Geluksonderzoek van verzekeraar NN en Universiteit Gent blijkt dat het loon uit de top vijf valt van elementen die een impact hebben op ons werkgeluk.

In het nieuws: Zinvol werk bepaalt in grote mate hoe tevreden we zijn over ons werk, leert het Nationaal Geluksonderzoek.

  • De top vijf van factoren die een impact hebben op hoe gelukkig we zijn met ons werk wordt verder aangevuld met:
    • Ondersteuning van de leidinggevende.
    • Mogelijkheid om vaardigheden en expertise te gebruiken.
    • Subjectieve gezondheid.
    • (On)tevredenheid over werk-privébalans en slaapkwaliteit staan op een gedeelde vijfde plaats.
  • “Het valt op dat het inkomen duidelijk minder sterk bijdraagt aan onze jobtevredenheid dan we zouden denken”, merken de onderzoekers op.

Belgen even tevreden over hun werk als voor de pandemie

Details: Voorts blijkt uit de studie dat de Belgen hun werkgeluk een score van 6,7 op 10 geven. Dat is een stabilisatie in vergelijking met de periode voor de coronapandemie.

  • “Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat werkgeluk en algemeen geluk hand in hand gaan. 58,5 procent van de mensen die veel werkgeluk ervaren, is ook in het algemeen heel gelukkig”, voegt Sara Claes, doctoraatstudente UGent, eraan toe. “We spenderen enorm veel tijd op het werk. Daarom is het net zo belangrijk dat ook op de werkplek welbevinden voldoende aandacht krijgt.”

Ook dit nog: Zelfstandigen zijn iets meer tevreden over hun job. Zij geven hun werkgeluk een score van 7,29 op 10.

  • De werk-privébalans is de enige factor waar ze minder tevreden over zijn dan de werknemers. 30,2 procent van de zelfstandigen is daar ontevreden over.
  • “Hoewel zelfstandigen minder tevreden zijn over hun werk-privé balans, ervaren ze wel het meeste werkgeluk. Aangezien ze wél goed scoren op de andere belangrijke bouwstenen van werkgeluk zoals zinvolheid en het benutten van vaardigheden en expertise, kunnen ze zo de nefaste invloed van een minder goede werk-privé balans bufferen”, verduidelijkt Claes. “Toch mag deze risicofactor niet onderschat worden. Uit ons onderzoek blijkt immers dat 35 procent van de zelfstandigen meer dan vijf dagen per week werkt. Het is daarom belangrijk dat ze niet telkens koste wat kost blijven doorgaan. Immers, voor duurzaam welbevinden en het voorkomen van stress- en burnoutklachten is het cruciaal om af en toe op de rem te staan.”

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer