De FOD Financiën krijgt voortaan een overzicht van mensen die blijven weigeren om hun (kleine) verkeersboetes te betalen. Op die manier kan de overheidsdienst een deel van het loon afhouden om de boetes te betalen. Maar kan die dat zomaar doen?
Loon afhouden om verkeersboetes te betalen: kan de overheid eender welk bedrag opeisen?

Waarom is dit belangrijk?
94 procent van de verkeersovertreders betalen spontaan hun boete. Een kleine groep overtreders weigert standvastig hun boete te betalen. Die groep krijgt sinds 2020 een bevel tot betalen. Toch blijven sommige mensen weigeren om dat te doen. De FOD Financiën kan nu de boetes afhouden via het loonbriefje.In het nieuws: De FOD Justitie en de FOD Financiën koppelen hun databanken. Op die manier krijgt die laatste overheidsdienst een lijst van mensen die, ondanks meerdere aanmaningen, hun boetes weigeren te betalen.
- Wanneer iemand een verkeersboete ontvangt, moet die in principe binnen de tien dagen (na verzending) betalen. Wie dat niet doet, krijgt een aanmaning tot betalen. Wederom krijg je tien dagen om de boete te betalen. Daarna volgt een minnelijke schikking van Justitie. In dat geval geldt een betalingstermijn van twintig dagen.
- Wie blijft weigeren om te betalen, ontvangt een bevel tot betalen. In dat geval komt er een verhoging van 35 procent bovenop de minnelijke schikking. Je hebt dan dertig dagen de tijd om die verplichting na te komen.
Ondanks de vele aanmaningen weigert 6 procent van de overtreders hun boetes te betalen. “Wanneer de overtreder de boete niet betaalt, zal het Openbaar Ministerie voortaan het bevel tot betalen uitvoerbaar verklaren”, laat de FOD Justitie weten. Daardoor kan de FOD Financiën het bedrag opeisen via een loonbeslag, een gerechtsdeurwaarder, de belastingen of de inbeslagname van je wagen.
Loonbeslag
Opmerkelijk: Het loonbeslag is één van de opvallendste sancties.
- Nele Mertens, juridische experte bij de hr-dienstverlener Acerta, laat in een reactie aan onze redactie weten dat de overheid in andere gevallen ook al kan overgaan tot loonbeslag. “Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand de verkeersbelasting, personenbelasting of de onroerende voorheffing weigert te betalen”, verduidelijkt ze.
Spelregels: De overheid mag niet zomaar een deel van het loon opeisen.
- “Die moet een volledige procedure volgen”, aldus Mertens. “Zo moeten zowel de werkgever als werknemer op de hoogte gebracht worden van het loonbeslag. De werkgever moet dan de nodige info bezorgen aan de overheid. In één van de daaropvolgende maanden wordt er dan overgegaan tot loonbeslag.”
- De juriste voegt er wel aan toe dat er rekening moet gehouden worden met een deel van het inkomen dat beschermd wordt tegen loonbeslag. “Voor dit jaar mag er geen beslag gelegd worden op het loon als dat lager is dan 1.316 euro. Voor januari, februari en maart werden die inkomensgrenzen tijdelijk opgetrokken tot 1.542 euro. Dat moet de werknemers de nodige financiële ademruimte geven om de energiecrisis door te komen.”
Collectieve schuldbemiddeling
Het is niet voor iedereen eenvoudig om de boetes terug te betalen.
- De Federale Overheidsdienst Justitie heeft eind vorig jaar de optie geïntroduceerd om de boetes gespreid terug te betalen, via een afbetalingsplan.
- Wie te veel schulden heeft, kan ook aankloppen bij de arbeidsrechtbank. “In dat geval kan er een procedure van collectieve schuldbemiddeling worden opgestart”, aldus Mertens. “Er wordt dan een schuldbemiddelaar aangesteld die je inkomen voor je beheert, zodat je je schulden kunt afbetalen.”
Protest aantekenen: Indien je niet akkoord gaat met de boete, kan je protest aantekenen. 1,34 procent van de overtreders heeft dat vorig jaar gedaan.
(nd)