Londense taxi duikt op in Tokio, met dank aan de Chinezen

De Chinese autogroep Geely, het moederbedrijf van Volvo, lanceert de iconische Londense taxi in de Japanse megastad Tokio. Het gaat om de nieuwe elektrische versie van de ‘black cab’.

De London Taxi Company, de autoconstructeur in het Engelse Coventry die de iconische ‘black cabs’ bouwt, kwam zeven jaar geleden in handen van Geely. De Chinezen doopten het bedrijf snel om tot London Electric Vehicle Company (LEVC), om zijn focus op elektrische auto’s te beklemtonen.

Het basismodel TX is gebaseerd op de typische Londense taxi, maar kreeg alle snufjes van een moderne elektrische wagen en kan een bereik van 600 kilometer aan. Het gaat om een nicheproduct. Sinds zijn lancering twee jaar geleden is de TX goed voor 3.800 verkochte exemplaren, niet alleen in Londen, maar ook in enkele Nederlandse steden.

De TX werd eind vorige week nu ook in Tokio gelanceerd. De eerste exemplaren zullen vanaf het tweede kwartaal van dit jaar in het straatbeeld van de Japanse hoofdstad verschijnen. Een doorbraak in Japan kan een kwantumsprong betekenen, want de taxisector is er goed voor 240.000 wagens, waarvan 50.000 in Tokio.

De ambitie is dat over twee jaar 60 procent van de productie in Coventry voor het buitenland bestemd zal zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20