Londense burgemeester verbiedt nog met een mes op zak te lopen

De Londense burgemeester Sadiq Khan verbiedt met onmiddellijke ingang het dragen van messen op straat. Khan wil op die manier een antwoord bieden op de  recente golf van aanslagen waarbij mensen op straat worden neergestoken.

De voorbije maand maart zijn voor het eerst in de recente geschiedenis meer mensen vermoord in Londen dan in New York. Meestal worden de slachtoffers met een mes omgebracht.

Khan kondigde maandag aan 300 bijkomende politieagenten te zullen laten patrouilleren in de wijken waar de voorbije weken het geweld is opgelaaid. Ook zal de politie iedereen die ervan wordt verdacht een mes bij zich te hebben mogen fouilleren. Verder wordt de thuisbezorging van messen en bijtend zuur met onmiddellijke ingang verboden.

Bijtend zuur

In Groot-Brittannië zijn de voorbije jaren vele mensen het slachtoffer geworden van een aanval waarbij bijtend zuur is gebruikt. Sinds 2015 is er sprake van een verdriedubbeling. Dat is opmerkelijk genoeg het gevolg van een verstrengd wapenbeleid. Net omdat op het dragen van messen strenge straffen staan en bijtend zuur vrij in de handel kan worden gekocht, is dat laatste ondertussen uitgegroeid tot het favoriete ‘weapon of choice’ van vele Britse bendes.

Khan kondigde ook de oprichting van een “violent crime task force” aan, met 120 agenten die enkel op met wapens gepleegde misdaden en ernstige criminaliteit zullen focussen. In totaal maakt de stad 160 miljoen euro vrij voor misdaadbestrijding en jeugdopvang.

“Er is nooit een excuus om een mes op zak te hebben. Al wie met een mes gepakt wordt zal door de wet worden ingehaald,” schreef Khan op Twitter. Straffen voor wie toch een mes met zich meedraagt kunnen oplopen tot 4 jaar cel.

Stop and search

Opmerkelijk genoeg zei Khan tijdens de burgemeesterscampagne van 2015 dat hij alles in het werk zou stellen om een einde te maken aan ‘stop and search’, omdat dit het vertrouwen in de overheid en controlesystemen ondermijnt.

Nu Londen door een messenplaag wordt getroffen noemt diezelfde Khan ‘stop and search’ een vitaal middel om de misdaad te bestrijden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20