Londen, de stad waar een huis van 1,3 miljoen euro ‘middle class’ is

Onder invloed van de vastgoedboom in Londen, stijgt de komende jaren de gemiddelde waarde van alle woningen in Groot-Brittannië, zo blijkt uit onderzoek van de Spaanse bank Santander. De komende 15 jaar zullen er in Engeland zelfs drie keer zoveel huizen bijkomen die meer dan 1 miljoen pond waard zijn (1,3 miljoen euro).

Momenteel telt Groot-Brittannië nog ‘maar’ 500.000 huizen die 1 miljoen pond of meer kosten; dat aantal loopt tegen 2030 echter op tot 1,6 miljoen huizen. In Londen zal tegen 2030 één op elke vier huizen meer dan 1 miljoen pond waard zijn.

Jongeren worden uit de markt geprijsd

Volgens Paul Cheshire, professor economische geografie aan de London School of Economics en hoofdonderzoeker van de studie, is de trend nu al voelbaar. “Makelaars beschrijven huizen van 1 miljoen pond nu al als ‘redelijk geprijsd’. Over 5, 10 of 15 jaar zal de kloof tussen Britten met veel eigendommen en degenen met weinig eigendom enorm zijn. We zien een concentratie van vastgoedrijkdom bij de oudere, langdurige eigenaars terwijl de jongeren steeds meer uit de huizenmarkt geprijsd worden.”

16,5 maal het gemiddelde jaarinkomen

Momenteel is de prijs van de gemiddelde woning in Groot-Brittannië gelijk aan 7,9 maal het gemiddelde jaarlijkse inkomen. In 2030, zo verwachten de experts, zal dat oplopen tot 9,7 maal het gemiddelde jaarinkomen. In Londen zal een geïnteresseerde huizenkoper tegen 2030 zelfs 16,5 keer een gemiddeld jaarinkomen moeten neertellen om een woning te kunnen kopen.

Britten tussen 18 en 35 lopen het risico permanente huurders te worden, zo stond eerder deze week te lezen in het rapport van onderzoeksgroep Resolution Foundation:

“Nu het gemiddelde gezin 22 jaar moet sparen om genoeg geld opzij te zetten voor een eerste aanbetaling op een huis, in vergelijking met drie jaar tijdens de jaren ’90, is het niet verwonderlijk dat eigendom voor velen onbereikbaar geworden lijkt.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20