Londen blijft economisch leider van Europa; Amsterdam en Dublin naderen

Londen blijft, ook na jaren aanhoudende turbulentie rond de Brexit, de belangrijkste stad van Europa, maar concurrenten zoals Dublin en Amsterdam volgen inmiddels op korte afstand. Dat blijkt uit een studie van de Financial Times Intelligence Unit, gebaseerd op de trends die op het vlak van directe buitenlandse investeringen konden worden vastgesteld.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel de coronapandemie en de uitbraak van de oorlog in Oekraïne de Europese economie de voorbije jaren hebben afgeremd, blijft het oude continent volgens de Financial Times Intelligence Unit wereldwijd nog steeds de belangrijkste regio voor het aantrekken van directe buitenlandse investeringen.

Top tien: Londen blijkt voor directe buitenlandse investeringen veruit de aantrekkelijkste stad van Europa, ondanks de jarenlange turbulentie rond de scheiding van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

  • Amsterdam staat op de tweede plaats, gevolgd door Dublin, Parijs, Madrid, Warschau, Stockholm, München, Berlijn en Barcelona.
  • Verder werd opgemerkt dat de regio Île-de-France, het gebied rond de Franse hoofdstad Parijs, binnen Europa in het algemeen de meest aantrekkelijke bestemming is voor directe buitenlandse investeringen. Southeast England in het Verenigd Koninkrijk volgt op de tweede plaats.

Hernieuwbare energie: Het rapport beklemtoont daarnaast dat hernieuwbare energie de grootste aanjager van directe buitenlandse investeringen in Europa is.

  • Die sector vertegenwoordigde vorig jaar investeringen voor meer dan 120 miljard euro. Daarmee vertegenwoordigde hernieuwbare energie meer dan een derde van de totale budgetten die door directe buitenlandse investeringen voor Europa werden gereserveerd.
  • Vervoer en logistiek eindigden op een tweede plaats met een bedrag van ongeveer 24 miljard euro, gevolgd door software en informaticadiensten met ongeveer 21 miljard euro.
  • De onderzoekers voeren verder aan dat in Europa het tijdperk van de megaprojecten van start is gegaan.
    • Uit de cijfers blijkt dat het continent vorig jaar een recordaantal projecten met een budget van meer dan 1 miljard dollar heeft geregistreerd. In die categorie werden 47 initiatieven geïdentificeerd.
    • De vorige piek werd met 35 projecten vijftien jaar geleden, net voor de financiële crisis, opgetekend. Sinds die crisis werden meestal jaarlijks tussen tien en vijftien investeringen met een waarde van minstens 1 miljard dollar gemeld.

Opkomende locaties: Volgens het rapport zal London voorlopig verder de lijst van aantrekkelijke Europese locaties voor directe buitenlandse investeringen blijven aanvoeren.

  • De Britse hoofdstad staat daarbij op het gebied van menselijk kapitaal en levensstijl, connectiviteit en bedrijfsvriendelijkheid op de eerste plaats.
  • Wel wordt opgemerkt dat Dublin en Amsterdam, de twee grote winnaars van de Brexit, inmiddels heel dicht tot bij Londen zijn genaderd.
  • Amsterdam is de thuisbasis van Euronext, de Europese aandelenbeurs die de London Stock Exchange heeft verdrongen als grootste handelsplaats van de regio.
  • Anderzijds heeft Dublin na de Brexit kunnen profiteren van een toestroom aan financiële dienstverleners, waardoor de toch al levendige buitenlandse bedrijfsscene in de Ierse hoofdstad nog werd versterkt.
    • Bovendien zal Dublin als enige Engelssprekende hoofdstad in de Europese Unie volgens het rapport ongetwijfeld meer menselijk kapitaal beginnen aan te trekken, aangezien talent de nieuwe en omslachtige Britse emigratiewetten begint te vermijden.
    • Wel wordt betwijfeld of de Ierse hoofdstad die toestroom zal aankunnen, aangezien het land de voorbije jaren met een ongekende woningnood te kampen heeft gehad.
  • In het rapport wordt tenslotte ook nog gewezen naar de opkomst van Warschau. De Poolse hoofdstad bezet op het gebied van bedrijfsvriendelijkheid in Europa inmiddels de tweede plaats.

(nd)

Meer