“Lockdowns in China zijn probleem voor hele wereldeconomie”

Almaar meer economen vinden dat de financiële markten de economische impact van de huidige coronacrisis in China onderschatten. Als de situatie in de komende maanden niet onder controle raakt, dreigen historisch lage groeicijfers voor de Aziatische reus.

De ogen zijn vooral gericht op drie belangrijke economische centra: Shanghai, Shenzhen en Guangzhou. Terwijl Shenzhen zijn lockdown na een week ophief, zitten de inwoners van Shanghai nu al ruim twee weken thuis opgesloten, met sociale onrust tot gevolg. Guangzhou ging pas enkele dagen geleden op slot. Het is nu afwachten of Guangzhou de weg van Shenzhen (korte pijn) dan wel Shanghai (lange onzekerheid) opgaat.

“De coronacrisis in China kan een probleem zijn voor elk van ons”, zegt ING-econome Iris Pang. “Laat ons eerlijk zijn: Covid is zich aan het verspreiden in China. De economische schade kan oplopen. Er zal een impact zijn op de handel, investeringen vanuit het buitenland en financiële activiteiten. Een probleem in China kan een probleem zijn in de wereldeconomie.” Op korte termijn krimpt de economie van Shanghai met 6 procent, verwacht ze, en de hele Chinese economie met 2 procent.

Vastgoedcrisis

“Het strikte zero-COVID-beleid van China wordt momenteel op de proef gesteld door de zeer besmettelijke Omikron-variant, waardoor de vooruitzichten voor de Chinese bbp-groei de afgelopen weken zijn verslechterd”, schrijven ook de economen van KBC. Ze wijzen erop dat de coronagerelateerde probleem bovenop de vastgoedcrisis komen, met de val van immoreus Evergrande als bekendste voorbeeld.

“Strenge lockdowns verstoren de economische activiteit aan productie- en consumptiezijde, omdat fabrieken en bedrijven gesloten worden of aan strenge beperkingen onderworpen zijn. Ondanks diverse maatregelen om de binnenlandse gevolgen van de lockdowns op te vangen, is een snel herstel van de bedrijfsactiviteit onwaarschijnlijk, omwille van de problemen die nog altijd op de vastgoedsector wegen.”

Onder de lat

Hoewel verwacht wordt dat de Chinese overheid met economische steunmaatregelen, zoals renteverlagingen, zal komen, denken economen dat China’s officiële doel voor economische groei, 5,5 procent in 2022, onhaalbaar wordt.

De Chinese premier Li Keqiang riep eerdere deze week in een symposium de lokale overheden op om “het gevoel van urgentie te versterken”, meldt staatsnieuwsdienst Xinhua, en snel met stimuli te komen, zoals bouwprojecten en financiële steun voor de reële economie.

KBC stelde deze week zijn groeivooruitzichten voor China naar beneden bij, van 5,0 procent tot 4,8 procent voor 2022. Ook andere banken verlagen hun groeiprognoses: ING gaat van 4,8 naar 4,6 procent, Natixis ziet de Chinese groei dit jaar ergens tussen 4 en 4,5 procent uitkomen. Dat zijn nog altijd hoge groeipercentages naar westerse maatstaven, maar erg lage naar Chinese normen. Het doel van 5,5 procent was al het laagste in decennia.

De wereldeconomie ziet daardoor een van haar belangrijkste motoren sputteren. Al heeft elk nadeel ook zijn voordeel: de vertragende vraag uit China dempt de olieprijzen, zo meldde het energieagentschap IEA donderdag, wat goed nieuws is voor onze energiefacturen.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.