In 2022 werd in de wereld dagelijks zo’n 1,46 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas (LNG) verhandeld. Dat is een stijging van 5 procent tegenover 2021. Nog nooit werd in de wereld zoveel LNG verkocht als vorig jaar.
De oorzaak: De belangrijkste factoren zijn de grotere vraag naar aardgas in Europa sinds de import via pijpleiding uit Rusland werd afgebouwd, en de verhoogde exportcapaciteit in de Verenigde Staten (VS).
- Europa, met Turkije bijgerekend, importeerde vorig jaar 65 procent meer LNG dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de US Energy Information Administration (EIA), het Amerikaanse statistiekbureau voor energie.
- Het Oude Continent zag zich vorig jaar genoodzaakt om meer vloeibaar aardgas te importeren, nadat de Russische gaskraan grotendeels werd dichtgedraaid. De voornaamste landen waaruit Europa meer importeert zijn de VS, Qatar en ironisch genoeg Rusland.
- Cijfers van databedrijf Bruegel tonen aan dat Europa in 2022 zo’n 17 miljoen ton LNG geïmporteerd heeft uit Rusland, omgerekend zo’n 23,45 miljard kubieke meter. Dat is een stijging van 20 procent tegenover het jaar ervoor. Daartegenover staat een forse daling van de import via pijpleiding.
- Als enkel naar de eurozone en het VK wordt gekeken, zijn de cijfers nog opvallender. De 27 EU landen en het VK importeerden in 2022 73 procent meer LNG dan het jaar ervoor. Slechts vijf landen, België, Nederland, Spanje, het VK en Frankrijk, zijn goed voor 85 procent van de groei.
- Ook in andere regio’s blijft de vraag naar vloeibaar aardgas hoog. Vooral Japan en China, de twee grootste importeurs ter wereld, voerden grote hoeveelheden in. Maar door de trage economische heropleving in China, daalde de totale export naar Azië met 9 procent op jaarbasis. Ook het feit dat prijzen op de spotmarkt vorig jaar zeer hoog waren, zorgde ervoor dat andere Aziatische landen zoals Pakistan en Bangladesh minder LNG importeerden.
VS: weldra koning van LNG?
Opvallend: De VS hebben de voorbije jaren in sneltempo hun exportcapaciteit uitgebouwd. De voorbije vijf jaar is die bijna verviervoudigd.
- Het land exporteert nu zo’n 280 miljoen kubieke meter per dag, een vijfde van de wereldwijde export. Enkel LNG-giganten Qatar en Australië evenaren dat getal. Alle drie de landen bouwen hun exportcapaciteit uit, maar de VS doen dat aan het hoogste tempo.
- Meer dan de helft van de Amerikaanse LNG wordt verscheept naar de EU. Uit cijfers van Bruegel blijkt dat de Unie vorig jaar gemiddeld zo’n 4,8 miljard kubieke meter per maand ontving van het Amerikaanse continent, ofwel zo’n 160 miljoen per dag. Volgens EIA bedroeg de hoeveelheid zelfs 190 miljoen kubieke meter per dag. Een relatief klein deel daarvan is afkomstig uit het Caribische land Trinidad en Tobago. Volgens EIA vloeide meer dan 60 procent van alle LNG uit de VS naar Europa.
- De komende jaren zullen de VS hun infrastructuur nog fors uitbreiden. Dit jaar alleen al werd voor 145 miljoen kubieke meter per dag aan bijkomende capaciteit goedgekeurd. De autoriteiten hebben zelfs al projecten goedgekeurd die in totaal meer dan 500 miljoen kubieke meter aan dagelijkse capaciteit kunnen verschaffen, maar voor die projecten werden nog geen investeringsbeslissingen genomen.