Live Beursblog – 6 februari 2023 – Business AM

22.05 – Wall Street lager door angst voor strenge Fed

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag lager gesloten.

 • De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,6 procent tot 4.111,04 punten.
 • De Dow Jones index verloor 0,1 procent, tot op 33.890,16 punten.
 • De Nasdaq sloot 1,0 procent lager op 11.887,45 punten.

De Amerikaanse aandelenmarkten zetten de neerwaartse trend voort, nadat het onverwacht sterke banenrapport van vrijdag de zorgen over een agressief rentebeleid van de Federal Reserve opnieuw aanwakkerde. 

21.47 – Binance schort transacties in dollars op

Nog meer nieuws van Binance. Het cryptoplatform schort de stortingen en afhalingen van Amerikaanse dollars via bankrekeningen tijdelijk op vanaf 8 februari. Dat melden verscheidene Amerikaanse media. Een reden wordt door het bedrijf niet gegeven.

20.49 – Google lanceert Bard, zijn antwoord op ChatGPT

Google-topman Sundar Pichai kondigde maandagavond de lancering van Googles eigen chatbot Bard aan. Die is net als ChatGPT gebaseerd op artificiële intelligentie die op het web op zoek gaat naar de relevante informatie.

20.11 – Binance test belastingtool uit in Frankrijk

Cryptoplatform Binance test op de Franse markt Binance Tax uit. Dat is een nieuwe tool waarmee gebruikers eenvoudig toegang krijgen tot details van de belasting die gepaard gaat met hun cryptohandelsactiviteiten.

Gebruikers kunnen een rapport downloaden met een belastingoverzicht van alle winsten of verliezen die ze met Binance hebben gemaakt. De software wordt later dit jaar uitgebreid naar andere markten wereldwijd.

19.14 – Rotdag voor Nederlandse tech

Net als op Wall Street op vrijdag vielen klappen vandaag vooral in de technologiehoek, bij namen als ASML, Adyen en Prosus, alledrie in Amsterdam genoteerd. Adyen verloor bijna 5,0 procent, ASML 3 procent en Prosus daalde ruim 2,0 procent.

17.38 – Bel20 eindigt in het rood

 • De Bel20-index eindigt de handelsdag op 3.888,97 punten. Dat is 0,48 procent lager dan vrijdag. De sterindex kon dankzij zwaargewicht Argenx (+2,3 procent) de daling beperken. Elia, UCB en Colruyt sloten ook in het groen.
 • Onderaan eindigde Umicore met 3,9 procent koersverlies en Proximus met 3,4 procent. Moody’s verlaagde de kredietwaardigheid van de telecomoperator met één trede tot ‘A2’.
 • In de BelMid viel vastgoedspeler Ascensio op met een koerswinst van 3,3 procent. Melexis, dat vorige week na zijn kwartaalresultaten beter presteerde dan de brede markt, verloor vandaag 1,6 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Jefferies. Immobel daalde ook met 3,4 procent, na een sterke stijging in de afgelopen twee weken.
 • Bij de kleinere aandelen won MDxHealth 5,0 procent, na een stijging van circa 20 procent eerder op de dag. Vrijdag leverde de biotechspeler 40 procent in, na de aankondiging van een aandelenemissie in de VS.

17.20 – Krijgen de doemdenkers gelijk?

16.41 – Bewijst het Amerikaanse jobrapport dat de angst voor een recessie overroepen is?

Het officiële Amerikaanse banenrapport toonde afgelopen vrijdag aan dat de arbeidsmarkt het ongelooflijk goed blijft doen. Volgens sommige economen is dat een signaal dat de angst voor een Amerikaanse recessie overroepen is. ?

16.19 – Dell schrapt 5 procent van personeelsbestand

Dell is van plan om 5 procent van zijn personeelsbestand te schrappen, wat neerkomt op circa 6.650 banen. Dat blijkt uit een memo aan de werknemers van het Amerikaanse computerbedrijf, die is ingediend bij de Securities and Exchange Commission (SEC).

 • “Wat we weten is dat de marktomstandigheden blijven verslechteren met een onzekere toekomst”, aldus co-COO Jeff Clarke. “De stappen die we hebben genomen om de gevolgen van de neergang voor te blijven, die verschillende sterke kwartalen op rij mogelijk maakten, zijn niet langer voldoende. We moeten nu aanvullende beslissingen nemen om ons voor te bereiden op de weg die voor ons ligt.”
 • Dell had eind januari 133.000 werknemers. Het bedrijf is de zoveelste in de techsector die een reorganisatie aankondigt. Onder meer Microsoft, Alphabet en Amazon gingen Dell al voor. Maar ook buiten de techsector treffen bedrijven maatregelen.

15.39 – Wall Street duikt verder naar beneden

Het sterke Amerikaanse jobrapport blijft Wall Street onder druk zetten. Nadat de Amerikaanse indexen vrijdag al terrein verloren, noteren ze vandaag opnieuw in het rood.

 • De Dow Jones laat 0,45 procent liggen.
 • De Nasdaq duikt 0,55 procent lager.
 • De S&P500 noteert 0,6 procent in de min.

15.01 – Rothschild wil zakenbank van de beurs halen

De familie Rothschild is van plan haar investeringsbank Rothschild & Co van de beurs te halen. Dat meldt de Financial Times. Concordia, de familieholding van Rothschild die 38,9 procent van de aandelen en 47,5 procent van de stemrechten bezit, zei maandag dat het in gesprek was met banken en investeerders om een bod op de in Parijs genoteerde groep te financieren.

 • De familie lanceert een bod van 48 euro per aandeel op het gedeelte van de bank dat de holding nog niet bezit. Daarmee wordt Rothschild & Co gewaardeerd op 3,7 miljard dollar.

Het aandeel schiet 16,65 procent hoger op de beurs.

14.33 – Floridienne schiet bijna 10 procent hoger

Het nieuws dat Biobest, een bedrijf gespecialiseerd in gewasbescherming en bestuiving waarvan Floridienne de referentieaandeelhouder is, 98,5 miljoen euro ophaalt bij investeerders geeft het aandeel een stevige boost: Floridienne schiet 9,9 procent hoger. Onder de investeerders zit de holding Sofina.

13.52 – Resultaten Tyson onder de verwachtingen

Het aandeel Tyson Foods stond vandaag ruim 6 procent lager in de elektronische handel voorbeurs op Wall Street, nadat de Amerikaanse vleesproducent de winstverwachtingen niet wist te halen in het afgelopen kwartaal. De nettowinst van 316 miljoen dollar, of 0,88 dollar per aandeel, was veel lager dan de 1,12 miljard dollar of 3,07 dollar per aandeel een jaar eerder.

Meer hier

13.49 – MeDirect verhoogt opnieuw de spaarrente

De internetbank MeDirect verhoogt morgen voor de vierde keer in slechts vier maanden tijd de rente op een aantal spaarboekjes. ?

12.41 – Detailhandelsverkopen eurozone dalen hard

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in december gedaald en ook harder dan verwacht. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

 • De detailhandelsverkopen, gerekend naar volume, daalden in december op maandbasis met 2,7 procent. Er was door economen een afname met 2,5 procent voorspeld.
 • Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen in de eurozone in december met 2,8 procent, gelijk aan de afname een maand eerder.
 • In heel 2022 stegen de detailhandelsverkopen in de eurozone met 0,7 procent.

12.02 – Europese beurzen blijven rood kleuren

Het stevige Amerikaanse jobrapport zet ook de Europese beurzen onder druk. De Bel20 laat momenteel 1,15 procent liggen en de Eurostoxx50 stond op een verlies van 1,55 procent.

 • Binnen de Belgische sterindex is er maar één bedrijf dat groen kleurt: UCB. Dat aandeel noteert 0,3 procent in de plus.
 • VGP duikt 4 procent. Het vastgoedbedrijf is daarmee de grootste verliezer van de Bel20.

11.12 – “Prijzen Amerikaanse kerngoederen zullen dalen”

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de prijs van de Amerikaanse kerngoederen tegen het tweede kwartaal van dit jaar zullen dalen. De bank verwacht een soortgelijk scenario in de eurozone. De Europese deflatie zal er wel met wat vertraging komen.

10.21 – Duitse fabrieksorders lopen op

De Duitse fabrieksorders zijn in december goed gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Destatis.

 • De orders in december, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, stegen met 3,2 procent op maandbasis. In november was er juist nog een daling van 4,4 procent. 
 • De binnenlandse orders namen met 5,7 procent op maandbasis toe en de buitenlandse orders met 1,2 procent. 
 • Op jaarbasis liepen de fabrieksorders in december nog wel met 10,1 procent terug, na een min van 10,2 procent in november.

10.03 – Welke bedrijven openen deze week de boeken?

Beleggers krijgen deze week weer een flinke reeks bedrijfscijfers voorgeschoteld, waarbij het zwaartepunt ligt in de tweede helft van de week.

 • Op Wall Street komen ook enkele zwaargewichten met cijfers, waaronder Disney en Uber op woensdag. Op donderdag volgen Lyft en PayPal.
 • In Brussel blijft het nog redelijk rustig. De door Euronav aangevraagde spoedarbitrage na het annuleren van de fusie door Frontline, zal op dinsdag een uitspraak opleveren. En op dinsdag opent Lotus Bakeries de boeken. Aan het einde van de week komen Barco, Sequana Medical, Montea en Orange Belgium nog met cijfers, en dus Aperam.
 • Bij onze noorderburen komen op woensdag de eerste grote bedrijven met resultaten, waaronder ABN AMRO en Marel. Meer aandacht zal er zijn voor de AEX-aandelen AkzoNobel en Adyen, die eveneens de boeken openen over het vierde kwartaal.
 • Cijfers van het Duitse Siemens staan ook voor woensdag gepland, net als die van TotalEnergies.

9.39 – Bel20 opent in het rood

Goeiemorgen. De Bel20 opende deze morgen zoals verwacht met een klein verlies van 0,6 procent. Enkel Elia kon een bescheiden stijging noteren.

Sofina en Galapagos waren de sterkste dalers met respectievelijk 1,9 en 2,1 procent verlies.

Eurostoxx50 verloor 0,88 procent.

Meer