Live Beursblog – 1 november 2022 – Business AM

21.01 – Rode sluiting voor Wall Street

Dit het slot van de – vrij povere – handelsdag op Wall Street:

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde 0,41 procent in de min, op 3.856,10 punten;
 • de techindex Nasdaq liet 0,89 procent verlies noteren en gleed naar 10.890,85 punten;
 • de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de VS, verloor 0,24 procent en sloot op 32.653,20 punten.

Intussen kijken beleggers wereldwijd reikhalzend uit naar het besluit van de Fed morgen (meer hierover eerder in deze blog).

Fijne avond, en tot morgen!

18.07 – Bel20 sluit met winst

De Belgische sterindex sloot de handelsdag 0,62 procent hoger af, op 3.589 punten. Het aandeel VGP was de grote bezieler van die winst; de vastgoedonderneming eindigde bijna 6 procent in de plus. Vastgoed deed het overigens in het algemeen goed.

Ook elders in Europa groene cijfers:

 • De breed samengestelde STOXX Europe 600-index steeg met 0,58 procent naar 414,37 punten, de Duitse DAX realiseerde een winst van 0,64 procent en sloot op 13.338,74 punten, en de Franse CAC 40 schoot 0,98 procent hoger, naar 6.328,25 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,29 procent hoger, op 7.186,16 punten.

18.01 – Britse centrale bank doet voor 750 miljoen pond obligaties van de hand

De Bank of England (BoE) is vandaag gestart met het reduceren van zijn kolossale obligatieportefeuille (een voorraad die 838 miljard pond aan schuldpapieren behelst). De centrale bank verkocht op een veiling voor 750 miljoen pond aan staatsobligaties.

De BoE wil 6 miljard pond aan ‘gilts‘ verkopen op acht veilingen in november en december, als onderdeel van een plan om z’n schuldpapier-reserves over een periode van 12 maanden met 80 miljard pond te verminderen.

17.11 – Aantal openstaande vacatures in VS weer gestegen

Het aantal vacatures in de Verenigde Staten is in september gestegen, na een sterke daling in augustus. Dit bleek vandaag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid, waarover ABM bericht.

 • In september bedroeg het aantal openstaande vacatures 10,72 miljoen. In augustus waren dat er 10,28 miljoen.
 • Een jaar geleden, in september 2021, waren er 10,67 miljoen onvervulde vacatures.

16.07 – Aftellen naar de Fed

De Federal Reserve zal de rente morgen vermoedelijk opnieuw met 75 basispunten verhogen, naar een bandbreedte van 3,75 tot 4,00 procent. De grote vraag is: welke indicaties zal Fedvoorzitter Jerome Powell geven over de eerstvolgende rentebesluiten? Lees verder

Jerome Powell – Getty Images

15.29 – Chinese toeleverancier Apple probeert vlucht werknemers te stoppen

Foxconn, de fabrikant van onder andere de iPhone, verhoogt de lonen van zijn werknemers in de fabriek in het Chinese Zhengzhou, in een reactie op de werknemers die op de vlucht slaan uit angst voor een strenge lockdown omwille van een corona-uitbraak. Meer details lees je hier.

14.35 – Wall Street opent in het groen

De grote Amerikaanse beursindexen gaan 0,6 tot 1,3 procent hoger in de eerste handelsminuten van de nieuwe maand. Uber klimt zoals verwacht ongeveer 13 procent omhoog.

14.09 – Weetje: op eerste dag van een maand zijn beleggers vaak optimistisch

“Op de aandelenmarkten, vooral in de VS, kan historisch gezien een positieve trend worden waargenomen op de eerste handelsdag van een nieuwe maand”, zegt analist Salah Bouhmidi van IG Nederland. “Ook vandaag, op de eerste handelsdag van november, lijken de aandelen aan beide zijden van de Atlantische Oceaan in trek.”

14.01 – Uber schiet 13 procent hoger

De koers van Uber schiet in de voorlopige handel voorbeurs 13 procent hoger, in een eerste reactie op het kwartaalrapport. Uber heeft in het derde kwartaal beter gepresteerd dan verwacht, en voor het vierde kwartaal zijn de eigen prognoses veelbelovend, zo blijkt uit de cijfers van de taxi- en bezorgdienst.

 • De omzet van de mobiliteitsspeler steeg met 72 procent op jaarbasis tot 8,3 miljard dollar. En in lokale valuta was de omzetgroei zelfs 81 procent.
 • Afgelopen kwartaal boekte Uber een aangepaste ebitda (bedrijfskasstroom) van 516 miljoen dollar, ruim meer dan 456 miljoen dollar waarop analisten rekenden.
 • Wel leed Uber nog altijd verlies, maar met 1,2 miljard dollar was dit een stuk minder dan de 2,4 miljard dollar verlies in het derde kwartaal van 2021.

13.32 – Pfizer optimistisch over winst

Pfizer heeft bij de resultaten over het derde kwartaal de winstoutlook verhoogd.

 • De farmareus verhoogde de vooruitzichten voor de aangepaste winst per aandeel van 6,30 tot 6,45 dollar naar 6,40 tot 6,50 dollar.
 • Verder mikt de farmaceut op een jaaromzet van 99,5 tot 102,0 miljard dollar, tegen eerder 98,0 tot 102,0 miljard dollar. Analisten hielden rekening met 99,7 miljard dollar.

In het afgelopen kwartaal boekte Pfizer een omzetdaling van 6 procent tot 22,6 miljard dollar, wat wel beter is dan verwacht. Ook de winst kwam boven de verwachtingen uit. Het aandeel Pfizer steeg in de voorlopige handel voorbeurs in New York met 3,5 procent.

12.48 – Techaandelen China schieten omhoog na geruchten over afzwakking Zero COVID-beleid

Op de beurs van Hong Kong won de Hang Seng Tech index vandaag liefst 7,8 procent na speculatie over een afzwakking van het draconische Zero COVID-beleid in China. De index omvat bedrijven als Tencent, Xiaomi, Alibaba, BYD en Haier.

Er doken geruchten op dat een officieel “heropeningscomité” zou bijeenkomen, maar er kwam geen bevestiging vanuit Peking. Het wordt uitkijken of de speculatie straks ook een rol gaat spelen bij de grote Amerikaanse techaandelen.

12.01 – Lufthansa sluit loonakkoord voor 19.000 werknemers

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en de vakbond UFO zijn het eens geraakt over loonsverhogingen voor het cabinepersoneel (19.000 werknemers). Het maandloon verhoogt met 250 euro in januari en daarna komt er een loonsverhoging met 2,5 procent in juli. Het startsalaris wordt met 17 procent verhoogd, meldt Lufthansa.

11.32 – Leiderschap Zuckerberg onder druk bij Meta

Het is een vraag die al bijna het hele jaar boven Meta, de moedergroep van Facebook, hangt: wordt het geen tijd dat stichter-CEO Mark Zuckerberg een stap opzij zet?

11.09 – Zonnige voormiddag op Brusselse beurs

De Brusselse beurs doet het voorlopig goed op Allerheiligen, met een winst van 1,1 procent voor de Bel20.

 • In de sterindex trekken Ageas en VGP de kop met winsten van 3,4 en 4,7 procent. Proximus daalt 1,0 procent en verder noteren alleen D’Ieteren, Argenx en UCB in het rood.
 • In het middensegment wint Xior 3,5 procent, Sipef 3,7 procent en Euronav 4,2 procent. Mithra en Bois Sauvage dalen ruim een procent.
 • Bij de kleinere aandelen wint UnifiedPost 3,6 procent en daalt MDxHealth, na een mooie rally, 2,6 procent.

10.11 – Cryptomiljardair nog rijker dankzij Twitter-meevaller

09.34 – Oliereuzen boeken miljardenwinsten

 • Saudi Aramco heeft in het derde kwartaal de nettowinst op jaarbasis flink zien oplopen. In de verslagperiode steeg de nettowinst van 30,4 miljard dollar naar 42,4 miljard dollar, meldt het Saudische staatsoliebedrijf. De vrije kasstroom steeg in het derde kwartaal van 28,7 miljard dollar naar 45,0 miljard dollar.
 • Het Britse BP heeft in het derde kwartaal de winst onder druk zien staan op kwartaalbasis, maar presteerde wel significant beter dan verwacht. De winst (aangepast voor bijzondere posten) kwam in het afgelopen kwartaal uit op 8,15 miljard dollar, tegen 8,45 miljard dollar een kwartaal eerder.

09.03 – Brusselse beurs opent hoger

In navolging van de optimistische Aziatische beurzen gaat ook de Brusselse beurs hoger: +0,6 procent voor de Bel20, tot ongeveer 3.589 punten: Aperam en VGP de kop met winsten van 1,7 en 2,5 procent. Elia en Argenx zijn de enige dalers, maar met bescheiden verliezen van slechts 0,1 procent.

08.27 – Centrale bank Australië verhoogt rente

De centrale bank van Australië heeft de rente met nog eens 25 basispunten verhoogd, naar 2,85 procent. Het is de tweede keer dat de bank de rente met 25 basispunten opkrikt, na een reeks van vier renteverhogingen van elk 50 basispunten.

De bank betoogde dat met een verhoging van nu 25 basispunten er meer evenwicht tussen vraag en aanbod komt. Ze gaf aan dat de inflatie met een percentage van 7,3 procent in september het hoogste peil bereikt in meer dan 30 jaar, terwijl ze voor de komende maanden nog een verdere stijging van de inflatie naar circa 8 procent voorziet.

Voor volgend jaar verwacht de bank een afkoeling van de prijsniveaus als gevolg van minder vraag, afnemende verstoringen in de aanvoerketen en dalende prijzen van sommige grondstoffen. De inflatie zou daardoor beperkt blijven tot 4,75 procent.

08.00 – Nederlandse supervermogens hielden stand ondanks beursmalaise

Jitse Groen – Getty Images

Ondanks het moeilijke beursklimaat slaagden de 500 rijkste Nederlanders erin om hun opgetelde vermogen met 4,7 procent op te trekken tot 230 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst van Quote, waarin voor het eerst ook Max Verstappen prijkt.

Maar er zijn wel enkele verliezers. Zo zag Just Eat Takeaway-oprichter Jitse Groen zowat driekwart van zijn vermogen verdampen, tot nog een slordige 285 miljoen euro. “Zelden stond er iemand met een min van ruim 75 procent toch nog in de Quote 500, al is het voor de bezorgmiljonair te hopen dat hij zichzelf snel weer betere cijfers bezorgt”, schrijft het zakenmedium over Groen.

07.31 – Crash in de maak? De mening van enkele financiële orakels

Is er een financiële crash op komst? Lees hier hoe enkele bekende opiniemakers de markten inschatten.

07.07 – Wall Street sluit in het lichtrood

Goeiemorgen! Ondanks Allerheiligen zijn de meeste beurzen open, al zal de handel in Europa wellicht dunner zijn normaal. De Amerikaanse beurzen doken gisteravond lager:

 • De breed samengestelde aandelenindex S&P 500 eindigde 0,75 procent in de min.
 • Techindex Nasdaq liet 1,03 procent verlies noteren.
 • De Dow Jones verloor 0,39 procent.

Meer