Key takeaways
- De president van Litouwen gelooft dat het verlengen van het gasdoorvoercontract met Rusland een redelijke stap is.
- Het land heeft de voorwaarden herzien met gunstigere voorwaarden en is bereid om mee te werken aan de doorvoer van gas naar Kaliningrad, maar met aanvaardbare voorwaarden voor Vilnius.
- Een definitieve beslissing over de verlenging van het contract zal tegen het einde van het jaar worden genomen, rekening houdend met de consensus op Europees niveau.
De Litouwse president Gitanas Nausėda heeft tijdens een persconferentie in Vilnius zijn standpunt gegeven over de lopende gasdoorvoerovereenkomst met Rusland. Hij verklaarde dat hij verlenging van het contract, dat aan het eind van het jaar afloopt, een redelijke manier van handelen vindt. Nausėda wees erop dat Litouwen over de nodige infrastructuur beschikt en dat het land er alle belang bij heeft om deze overeenkomst voort te zetten. Hij gaf ook aan dat bepaalde voorwaarden in het contract herzien zijn, waardoor Litouwen nu gunstigere voorwaarden heeft dan bij de vorige overeenkomst.
De president gaf verder aan dat Litouwen bereid is samen te werken aan de doorvoer van gas naar de Russische exclave Kaliningrad, waarbij aanvaardbare voorwaarden voor Vilnius worden gewaarborgd. Hij onderstreepte het belang van open communicatiekanalen met Kaliningrad, gezien de geografische isolatie van het gebied binnen het grondgebied van de EU. Nausėda stelde dat alle interacties moeten plaatsvinden zonder intimidatie of dwang, maar onder wederzijds voordelige en economisch gezonde voorwaarden voor Litouwen.
Regeringsstandpunt over gastransport
Gevraagd naar de mogelijkheid om Rusland onder druk te zetten door het gasdoorvoercontract te beëindigen, bevestigde premier Gintautas Paluckas dat Vilnius vastbesloten is om unilaterale acties die de spanningen met Moskou zouden kunnen doen escaleren, te vermijden. Minister van Energie Žygimantas Vaičiūnas sloot zich hierbij aan en gaf aan dat er tegen het einde van het jaar een definitieve beslissing zou worden genomen over de verlenging van het contract. Zowel de premier als de minister van Energie gaven aan dat de transitkwestie de bilaterale betrekkingen overstijgt en dat er een consensus op Europees niveau nodig is voor alle beslissingen over de verlenging van het contract.
Achtergrond van de gasdoorvoerovereenkomst
De huidige gasdoorvoerovereenkomst tussen Amber Grid, de Litouwse beheerder van het gastransmissiesysteem, en het Russische Gazprom werd in 2015 ondertekend, na een eerder contract uit 1999. Litouwen heeft de invoer van Russisch gas in april 2022 volledig stopgezet, met uitzondering van de doorvoer van gas over zijn grondgebied naar Kaliningrad.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!