Lithium van Franse bodem: belangrijke stap voor Europese energie-autonomie

Frankrijk krijgt één van de grootste lithiummijnen van Europa. Mijnbouwer Imerys heeft aangekondigd in 2028 een mijn te openen die jaarlijks 700.000 elektrische auto’s van een lithium-ion accu kan voorzien.

Frankrijk krijgt één van de grootste lithiummijnen van Europa. Mijnbouwer Imerys heeft aangekondigd in 2028 een mijn te openen die jaarlijks 700.000 elektrische auto’s van een lithium-ion accu kan voorzien. Dat is aanzienlijk: in 2021 rolden in Europa 1 miljoen stekkerauto’s van de band.

Het lithium dat in de mijn gewonnen gaat worden, is primair bedoeld voor de Franse en Europese auto-industrie. Op dit moment is Europa nog sterk afhankelijk van Australië, Chili en China voor de import van lithium. Het Franse Imerys verwacht dat de mijn 25 jaar lang jaarlijks 34.000 ton lithium hydroxide kan produceren. De opening van de mijn vormt een belangrijke stap in de Europese ambitie om autonomer te worden in haar energievoorziening.

Recent heeft de Europese Commissie deze wens onderstreept door het aankondigen van de Critical Raw Materials Act. Deze wet moet de productie van grondstoffen die nodig zijn voor de duurzame transitie op het Europese continent stimuleren. Het voorziet onder meer in een versnelling van de procedures om productiefaciliteiten te openen.

Prijsstijgingen

De opening van de mijn komt niet ongelegen: de prijs van lithium is de afgelopen jaren door het dak gegaan. Waar een ton lithium in 2012 nog 4.450 dollar kostte, is dit nu ruim 78.000 dollar. Aan deze groei lijkt voorlopig geen einde te komen: de Europese Commissie verwacht dat de vraag naar lithium tussen 2020 en 2030 met 1.700 procent zal toenemen. Dit wordt onder andere in de hand gewerkt door de Europese ban op brandstofauto’s vanaf 2035.

Omstreden

Lithiummijnen zijn niet onomstreden. Portugal is op dit moment de grootste producent van lithium in Europa. Het opschalen van de lithium-industrie heeft daar tot protesten geleid. Bewoners zijn bang voor de schade die de open mijnen aan het landschap toebrengen. Ook in Servië, waar grote hoeveelheden onontgonnen lithium in de grond zit, zijn vorig jaar milieuactivisten de straat opgegaan om te protesteren tegen de komst van lithiummijnen.

Imerys belooft dat zij de nieuwe mijn op een ecologisch verantwoorde manier zullen exploiteren. Het bedrijf zegt volgens de strengste normen voor de mijnbouw te handelen en het wil de CO2-uitstoot van de mijn zo laag mogelijk houden, onder andere door het gebruik van elektrische -lithium-ion aangedreven- voertuigen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.