Liefde kan je geld kosten: oplichters gebruiken steeds vaker Tinderbots

Oplichting via datingsites kostte onschuldige mensen al zeker een half miljard dollar. Dat staat te lezen in het FBI Internet Crime Report.

Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is het dat waarschijnlijk ook, toch als het op datingapps aankomt. Volgens het FBI 2019 Internet Crime Report is oplichting via datingsites de tweede vaakst voorkomende vorm van oplichting.

Nepaccounts en bots

‘Ondanks dat het een van de meest handige en makkelijk te gebruiken datingapps is, zit Tinder vol met nepaccounts en bots die de hele gebruikerservaring kunnen verpesten’, waarschuwt Ruby Gonzalez, hoofd communicatie bij securitybedrijf NordVPN.

‘Tinderbots zijn scripts die zijn geschreven om menselijke gesprekken na te bootsen, bedoeld om gebruikers te spammen of op te lichten. Hoewel bots tegenwoordig steeds geavanceerder worden, volgen ze meestal bepaalde patronen die, als ze eenmaal zijn opgemerkt, je kunnen helpen ze te
vermijden.’

Phishing

Hoe kunt u het voelen of een Tindercontact een bot blijkt te zijn? Er wordt even met u gepraat en daarna vraagt uw contactpersoon om uw Tinder-account te verifiëren via een link. Dat is meteen een rode vlag: u kan uzelf in de app verifiëren, maar dat moet niet via een link. Het gaat in dat geval dus om phishing.

Klikt u toch, dan is de kans bestaande dat uw smartphone geïnfecteerd raakt met malware, uw persoonlijke gegevens gestolen worden, of u overspoeld wordt met vervelende advertenties.

Hoe herkent u een bot?

  • Een profielfoto die te perfect is, is een weggever
  • Staan er op dat profiel ook vreemde grammaticale vormen, rare zinnen of lijkt het rechtstreeks uit het Handboek Tinderprofielen voor Beginners te komen, dan is dat een tweede signaal.
  • Spreekt iemand je een seconde nadat jij hen aanspreekt, aan, dan gaat het wellicht om een bot. Mensen kunnen niet zo snel antwoorden, bots wel.
  • Als er geen externe koppelingen, bijvoorbeeld naar Facebook, zijn, is de kans opnieuw groter dat het om een phish gaat.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20