Key takeaways
- 20 doden en meer dan 450 gewonden gemeld in de buitenwijken van Beiroet en de Bekaa-vallei.
- Explosies toegeschreven aan het Israëlische spionageagentschap Mossad, waardoor de operaties van Hezbollah werden verstoord.
- Zwaarste conflictdag sinds het begin van de spanningen tussen Israël en Hezbollah bijna een jaar geleden.
In het zuiden van Libanon ontploften woensdag walkie-talkies van Hezbollah, wat resulteerde in de dodelijkste dag sinds het begin van het grensconflict tussen de militante groep en Israël bijna een jaar geleden. Dit voorval volgde op soortgelijke explosies van Hezbollah-pagers op dinsdag, wat de spanningen opvoerde te midden van de aanhoudende gevechten in Gaza.
De explosies van dinsdag hebben geleid tot 12 doden, waaronder twee kinderen, en bijna 3.000 gewonden. Gisteren zijn volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid 20 mensen omgekomen en meer dan 450 personen gewond geraakt in de regio’s rond Beiroet en de Bekaa-vallei. Bij de explosies van dinsdag beweerden bronnen dat Israëlische spionnen op afstand explosieven tot ontploffing brachten. De explosieven zouden geplaatst zijn in de 5.000 pagers die de Hezbollah bestelde nog voordat ze Libanon binnenkwamen.
Hezbollah heeft deze walkie-talkies vijf maanden geleden aangeschaft, samen met de aanschaf van pagers, volgens een veiligheidsbron.
Spanningen escaleren
Deze aanvallen, die de operaties van Hezbollah leken te verstoren, vielen samen met de 11 maanden durende oorlog van Israël in Gaza. Deze situatie verhoogde de bezorgdheid over een mogelijke escalatie aan de Libanese grens en het risico op een breder regionaal conflict. De Israëlische minister van Defensie, Yoav Gallant, verwacht moed en doorzettingsvermogen van de Israëlische strijdkrachten.
De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Ayman Safadi, stelde dat Israël de spanningen in het Midden-Oosten op meerdere fronten gevaarlijk heeft doen toenemen. De minister vreest dat de regio hierdoor dichter bij een grootschalige oorlog komt.
Internationale reactie
De Verenigde Staten ontkenden enige betrokkenheid bij de ontploffingen en verklaarden actief diplomatieke inspanningen te leveren om verdere escalatie van het conflict te voorkomen. Volgens een anonieme Amerikaanse bron informeerde Israël Washington dinsdag over een op handen zijnde actie in Libanon, maar details werden achtergehouden.
Op woensdag vond een explosie plaats in de nabijheid van een door Hezbollah georganiseerde uitvaart voor de slachtoffers van de explosies vorige dag. In de zuidelijke buitenwijken van Beiroet merkte een verslaggever van Reuters op hoe leden van Hezbollah wanhopig batterijen uit walkietalkies haalden die niet waren ontploft en de delen in metalen vaten deponeerden.
Onderzoek en gevolgen
Het Libanese Rode Kruis heeft bekendgemaakt dat het met 30 ambulanceteams heeft gereageerd op verschillende explosies in diverse regio’s, waaronder het zuiden van Libanon en de Bekaa-vallei. Beelden van de verwoeste apparatuur toonden een label van ICOM, een Japans bedrijf dat verbonden is met radio-communicatie. ICOM onderzoekt de rapporten over de ontploffingen van zijn apparaten in Libanon.
De productie van het desbetreffende model werd echter 10 jaar geleden stopgezet. ICOM verklaarde dat zijn overzeese producten uitsluitend worden verkocht via geautoriseerde distributeurs en voldoen aan de Japanse voorschriften voor controle op de veiligheidshandel. Het bedrijf heeft al eerder gewaarschuwd voor het in omloop zijn van vervalste versies van zijn oudere modellen, die niet meer in productie zijn.
Vrees voor een grootschalige oorlog
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft een spoedvergadering belegd om de escalerende situatie te bespreken. Te midden van de oplopende spanningen doemt de kans op een grootschalige oorlog tussen Israël en Hezbollah groot op in Libanon, een land dat al worstelt met economische en politieke crises.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!