“Lex Netflix”: Streamingdiensten moeten ook in Zwitserland voortaan lokale content ondersteunen

In Zwitserland is tijdens een referendum beslist dat internationale streamingdiensten ook in lokale producties zullen moeten investeren. Daarmee wordt Zwitserland de volgende Europese natie die de inkomsten van grote streamingdiensten zal gebruiken om de lokale markt voor film en televisie te ondersteunen en de creatie van lokale content te stimuleren.

Het voorstel werd door 58 procent van de deelnemers aan het referendum, dat een bindende kracht heeft, goedgekeurd.

Europese trend

Het referendum – dat de naam “Lex Netflix” meekreeg – bepaalt dat internationale streamingdiensten zoals Netflix, Amazon of Disney 4 procent van de inkomsten die ze in Zwitserland genereren, opnieuw in lokale de lokale filmproductie zullen moeten investeren.

De streamingdiensten krijgen daarbij de mogelijkheid om lokale content aan te kopen of zelf Zwitserse producties op te starten. Ook kunnen ze deelnemen aan investeringsprojecten die de Zwitserse markt voor film en televisie ondersteunen.

“Het resultaat van het referendum onderstreept het culturele belang van de filmproductie in Zwitserland”, betoogde Alain Berset, de Zwitserse minister van Binnenlandse Zaken, in een commentaar op de stemming.

Netflix stelde in een reactie het resultaat van het referendum te zullen respecteren en zegde zijn samenwerking met de overheid voor investeringen in de sector toe. “Wij geloven dat goede verhalen overal vandaan kunnen komen”, merkte een woordvoerder van het bedrijf op. “Netflix heeft trouwens ook in het verleden al in Zwitserland geïnvesteerd.”

Frontex

Zwitserland volgt met het referendum een trend die ook elders in Europa al kon worden opgemerkt. “In Portugal is een soortgelijke wet aangenomen”, merkte de nieuwssite Euractiv op. “In dat land werden aanbieders van streamingdiensten al verplicht om 1 procent van hun inkomen aan het Instituto do Cinema e do Audiovisual (ICA) af te dragen.”

“Spanje heeft beslist tot een heffing op de inkomsten van de streamingdiensten. Denemarken overweegt eenzelfde maatregel in te voeren. Frankrijk en Italië verplichten streamingdiensten anderzijds een deel van hun inkomsten in Europese content in lokale talen te investeren.”

In een ander referendum werd door 72 procent van de deelnemers de verhoging van de financiering voor Frontex, het agentschap voor de Europese grensbewaking, goed.

Een negatieve uitkomst had Zwitserland uit het Schengen-akkoord, dat paspoortvrije verplaatsingen in 26 landen in Europa mogelijk maakt, kunnen dwingen. Tevens zou het land uit het Dublin-systeem voor de coördinatie van asielaanvragen kunnen worden geweerd.

Een derde referendum zorgde ervoor dat in Zwitserland voortaan iedereen automatisch een potentiële orgaandonor wordt. Personen die na hun overlijden geen organen willen afstaan, zullen daarvan vooraf expliciet melding dienen te maken. Die maatregel werd door 60 procent van de deelnemers goedgekeurd.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.