Inflatie daalt voor vierde maand op rij

De inflatie is in mei verder gedaald, voor de vierde maand op rij. Het inflatiecijfer, de mate waarin consumptiegoederen duurder worden, ligt deze maand op slechts 0,48 procent. Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel.

Vorige maand lag de inflatie op 0,57 procent, toen al het laagste niveau in bijna vijf jaar. Telecom werd wel duurder omdat er een einde komt aan de gratis belminuten en data. De kerninflatie, zonder energie en onbewerkte voeding, blijft stijgen.

Er waren in mei vooral prijsstijgingen voor mobiele telefonie (+7,3 procent), vis en zeevruchten (+3,1 procent) en mediapakketten (+1,2 procent), zegt Statbel. ‘De prijsstijgingen voor telecom zijn grotendeels het gevolg van het aflopen van tijdelijke tegemoetkomingen door de coronacrisis (meer data, meer belminuten … ).’

Stookolie, alcoholvrije dranken, groenten en vlees werden goedkoper. Zo daalde de prijs van alcoholvrije dranken 1,7 procent op een maand tijd, voor de verse groenten was dat 3,8 procent en voor vlees 0,7 procent. De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van energie en voeding, klokte af op 1,63 procent. In april was dat 1,58 procent en in maart 1,55 procent. Ook de inflatie van voeding, inclusief alcoholische dranken, blijft in stijgende lijn en klokt af op 4,1 procent. De inflatie voor energie komt uit -2,94 procent, tegenover -2,07 procent in april.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20