Lego keert Rusland definitief de rug toe

Meer en meer internationale ondernemingen zetten hun Russische activiteiten stop. Ze doen dat uit protest tegen de oorlog in Oekraïne. Nu trekt ook de bekende speelgoedproducent Lego zich volledig terug uit Rusland. 90 werknemers verliezen daardoor hun job.

Het lijstje van bedrijven die Rusland verlaten wordt almaar langer. Nu keert ook Lego de Russische Federatie definitief de rug toe. De Deense speelgoedmaker heeft zijn contract met de franchisenemer Inventive Retail Group (IRG), die in Rusland 81 winkels namens Lego bezat en exploiteerde, beëindigd. Door het vertrek verliezen 90 werknemers hun job.

“Activiteiten voor onbepaalde tijd stopgezet”

“We hebben beslist om de commerciële activiteiten in Rusland voor onbepaalde tijd stop te zetten, gezien de aanhoudende grote verstoring van de bedrijfsomgeving”, laat een woordvoerder aan het persagentschap Reuters weten. Een woordvoerder van IRG voegt eraan toe dat de franchisenemer zich zal blijven toespitsen op de ontwikkeling van speelgoed.

Lego had in maart al de leveringen aan Rusland stopgezet. Het bedrijf zei vervolgens in juni dat het sommige winkels tijdelijk had gesloten wegens bevoorradingsproblemen.

Beleggers belonen bedrijven die Rusland verlaten

De druk op de internationale bedrijven die nog actief zijn in Rusland om het land te verlaten neemt toe. Zowel de Europese politici en publieke opinie zijn scherp voor de ondernemingen die hun Russische activiteiten voortzetten.

Ook de beleggers zijn daar niet ongevoelig voor, leert een recent onderzoek van de Yale School of Management. Daaruit blijkt dat de bedrijven die hun activiteiten in het Oost-Europese land hebben stopgezet, de afgelopen maanden veel beter hebben gepresteerd op de beurzen dan zij die nog altijd zaken doen in het land.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20