Lego groeit als kool in Azië: nieuwe fabriek in Vietnam moet productie fors opkrikken

De Deense speelgoedreus Lego bouwt een tweede fabriek in Azië. Deze keer niet in China, maar in Vietnam. De nieuwe productiesite zal uitsluitend aan de boomende Aziatische markt leveren.

De bouw van de nieuwe fabriek, in de buurt van Ho Chi Minhstad, start in de tweede helft van volgend jaar. Vanaf 2024 begint de productie. Op termijn zullen er 4.000 werknemers aan de slag gaan. Vietnam wordt zo Lego’s tweede productieland in Azië, naast de nog jonge fabriek in China. Verder heeft de speelgoedreus fabrieken in thuisland Denemarken, Tsjechië, Hongarije en Mexico.

Met de expansie is een investering van 1 miljard dollar gemoeid, zo kondigde Lego aan. Maar dat geld is wellicht goed besteed, want de Lego-verkoop in Azië laat sinds 2019 telkens dubbelcijferige groei zien. De coronacrisis heeft de populariteit alleen maar doen toenemen.

Plastic

De fabriek in Vietnam zal alleen speelgoed maken voor de Aziatische verkoop, en dus niet voor Europa of de VS. “De nieuwe locatie vormt een uitbreiding van ons wereldwijde toeleveringsnetwerk, dat fabrieken dicht bij de belangrijkste markten lokaliseert. Dit biedt de flexibiliteit om snel te reageren op verschuivingen in de lokale consumentenvraag, verkort de toeleveringsketen en vermindert de milieu-impact van de scheepvaart over lange afstanden”, zegt Lego in een mededeling.

Vietnam wordt ook de eerste CO2-neutrale fabriek van de speelgoedgigant. Op lange termijn is de grote uitdaging om ook de Legoblokjes zelf, vooralsnog van plastic, ecovriendelijk te maken. Het bedrijf kondigde in 2015 aan dat tegen 2030 alle speelgoed van duurzame materialen gemaakt zullen worden.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20