Latijns-Amerika is nieuw epicentrum van pandemie, honger hoort er bij de symptomen

Volgens de Werelgezondheidsorganisatie (WHO) is Latijns-Amerika het nieuwe epicentrum van de de coronapandemie. Het heeft Europa en de Verenigde Staten voorbijgestoken qua aantal dagelijkse besmettingen. De regio heeft ‘slechts’ 33.000 doden door Covid-19 gerapporteerd, maar de lage testcapaciteit en verslagen over massagraven doen vrezen dat het cijfer een grove onderschatting van de werkelijkheid is. En nu slaat door het virus ook de honger toe. 

In Argentinië werd maandag een cordon gezet rond een sloppenwijk met 5.000 inwoners waar het virus woedt, compleet met hekkens en militaire bewakers die niemand binnen of buiten laten. De sterftegraad van Brazilië is sinds maandag de hoogste ter wereld. Volgens projecties van de universiteit van Washington kan de dodentol in Brazilië oplopen tot 125.000 in augustus.

Massagraven

Op dit moment zijn er al 25.000 Brazilianen ten prooi gevallen aan het virus, en zijn er 410.000 bevestigde gevallen. President Jair Bolsonaro neemt de virusuitbraak allesbehalve ernstig en heeft lak aan quarantaine of sociale afstandsmaatregelen. De economie draait net zo goed en dat wil hij kost wat kost zo houden.

Die rampzalige reactie op de noodtoestand in de Braziliaanse volksgezondheid zorgde voor een achterstand in testen, vertragingen in de leveringen van medische materiaal, en een bevolking die zich vaak niets aantrekt van coronamaatregelen opgelegd door lokale overheden. Manaus, een stad in Amazonewoud, zit al sinds april zonder doodskisten en begraaft de covid-slachtoffers in massagraven.

Naast Argentinië en Brazilië landen vreest de WHO snel evoluerende uitbraken in Peru, Chili, El Salvador, Guatemala en Nicaragua. 

Hongerpandemie

Daarbovenop is er ook een voedselcrisis aan de gang als gevolg van de virusuitbraak. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties waarschuwt dat zeker 14 miljoen mensen door het coronavirus honger zullen lijden. In 2019 hadden 3,4 miljoen mensen in Latijns-Amerika te maken met voedselonzekerheid (dat betekent dat je niet weet waar je volgende maaltijd vandaan zal komen). Dat aantal zal door corona dit jaar waarschijnlijk vier keer zo hoog zijn.

Door corona hebben namelijk veel mensen hun werk verloren. Door de lage lonen en het gebrek aan sociale vangnetten in de meeste Latijns-Amerikaanse landen kunnen velen niet meer in hun basisbehoeften voorzien. Dat de bevolking honger lijdt wordt pijnlijk duidelijk, omdat op veel plekken mensen de quarantaineregels breken om buiten op zoek te gaan naar geld of eten. Andere hangen een witte of rode vlag uit hun raam als teken dat ze eten nodig hebben.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.