Rode Kruis: “Landmijnen zullen nog zeker tientallen jaren een bedreiging vormen voor bevolking van Oekraïne”

Het Oekraïense Rode Kruis waarschuwt voor het grote aantal Russische landmijnen, die nog verspreid liggen doorheen het land. Deze zouden volgens de gezondheidsorganisatie ook op de lange termijn een bedreiging vormen voor burgers, opbouwwerkzaamheden en humanitaire hulp.

Waarom is dit belangrijk?

Antipersoonsmijnen zijn sinds 1997 verboden door de Verenigde Naties - een verdrag waar meer dan 150 landen zich bij hebben aangesloten, exclusief de VS en Rusland. “Zij (landmijnen, red.) ontzeggen de toegang tot voedsel, water en andere basisbehoeften en belemmeren de bewegingsvrijheid. Ook verhinderen ze de repatriëring van vluchtelingen en belemmeren ze de verstrekking van humanitaire hulp", aldus de Internationale Campagne voor een Verbod op Landmijnen en Clustermunitie.

De essentie: Secretaris-generaal van het Oekraïense Rode Kruis Maksim Dotsenko vertelde aan DW dat zijn organisatie voor een enorme humanitaire uitdaging staat in het land.

  • Volgens de Oekraïner is de organisatie momenteel druk bezig met het evacueren van mensen uit het oosten van het land. Ook hebben duizenden mensen, die hun woning verloren als gevolg van beschietingen, dringend humanitaire hulp nodig.
  • Dotsenko zei echter dat de Russische soldaten op grote schaal landmijnen hebben
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Abonneer je nu op Business AM!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer