Welke landen functioneren op 100% hernieuwbare energie?

Na de klimaattop in Marrakesh en de verkiezingsoverwinning van Donald Trump lijken vele overheden wereldwijd overtuigd een extra inspanning te moeten doen om fossiele brandstoffen zo snel mogelijk door hernieuwbare energie te vervangen.

Hoewel die keuze van de meeste landen nog grote inspanningen zal vergen, kunnen ze een voorbeeld nemen aan de kleine groep landen die er al in geslaagd zijn hun energieconsumptie 100 procent hernieuwbaar te maken.

Costa Rica

In maart 2015 kondigde het kleine Centraal-Amerikaanse land Costa Rica aan gedurende 75 dagen erin geslaagd te zijn geweest uitsluitend de elektriciteit te consumeren die werd opgewekt door de eigen waterkrachtcentrales. Over vijf jaar hoopt de lokale overheid het land volledig uitstoot-neutraal te maken.

Denemarken

Bij een sterke windkracht produceert Denemarken met zijn windmolens meer elektriciteit dan het land zelf nodig heeft. Gemiddeld leveren de windmolens 40 procent van de Deense elektriciteitsconsumptie. Dat is een goed resultaat voor een ontwikkeld land met hoge energiebehoeftes, maar Denemarken zal dus net zoals Costa Rica nog moeten werken aan een stabielere productie van duurzame energie.

Neder-Oostenrijk

Nieder-Österreich, de grootste deelstaat van Oostenrijk, kondigde vorig jaar aan 100 procent van zijn energiebehoefte te hebben kunnen dekken met elektriciteit die werd opgewekt uit waterkracht, zonne-energie en biomassa-centrales.

Noorwegen en IJsland

Zowel IJsland als Noorwegen beschikken over natuurlijke bronnen die beide landen geholpen hebben ondertussen bijna 100 procent op hernieuwbare energie over te schakelen. IJsland lukt in die ambities dankzij geothermische warmtebronnen, terwijl Noorwegen gebruik maakt van waterkrachtcentrales.

Duitsland

Toegegeven, Duitsland hoort in dit gezelschap niet echt thuis, want momenteel bestaat zijn elektriciteitsconsumptie nog maar voor 78 procent uit hernieuwbare bronnen. Toch is Duitsland een leidend voorbeeld in Europa. Dankzij een grootschalig investeringsprogramma, de zogenaamde Energiewende, bouwt het land zijn afhankelijkheid van steenkool en kerncentrales in snel tempo af.

Inmiddels wordt 31 procent van de totale Duitse energieconsumptie door hernieuwbare bronnen geproduceerd. Dat is een geweldige prestatie voor een geïndustrialiseerde natie met 80 miljoen inwoners, zodat Duitsland een vermelding in deze lijst wel heeft verdiend.