Cd&v die vraagt om de gesubsidieerde verkoop van landbouwgrond te verbieden versus N-VA die dan in moet gaan tegen het eigen regeerakkoord: landbouw blijft voor onenigheid zorgen binnen de Vlaamse regering.
- Terwijl de landbouwsector schermt met 180.000 jobs, rechtstreeks en onrechtstreeks via de landbouw, wat een erg opgeblazen cijfer lijkt, gezien er maar 22.000 Vlaamse landbouwbedrijven meer zijn, zag Natuurpunt vorig jaar hun aantal leden begin 2022 op 133.000. De vereniging krijgt er zo’n 10.000 leden bij, elk jaar.
- Om maar te zeggen: ook cd&v-voorzitter Sammy Mahdi neemt een stevige gok, door zo frontaal de natuurorganisatie aan te vallen. Cd&v wil immers de verkoop van landbouwgronden aan of gesubsidieerd door de overheid, via Agentschap Natuur en Bos, de Vlaamse Landmaatschappij of Natuurpunt gaan verbieden.
- Daar reageerde de leiding “onthutst” op de voorstellen van cd&v. Diensthoofd Beleid Jos Ramaekers bij de VRT: “Dit is een heel foute framing van cd&v. Men probeert hier de aandacht af te leiden van het echte probleem: het inkomen van de boeren en de marges die ze krijgen. De boeren zijn kleine spelers tussen grote mastodonten. Dat krijg je als je wil meespelen op de wereldmarkt, want dan moet je concurreren met wereldspelers.”
- Bovendien geeft Natuurpunt ook mee dat in praktijk de kritiek van cd&v en de Boerenorganisaties onzin is: “In werkelijkheid koopt Natuurpunt enkel gronden op aan 2 à 3 euro per vierkante meter. Voor de boeren dus waardeloze grond, want landbouwgrond wordt normaal verkocht aan 10 à 12 euro per vierkante meter.” Het cynische van de zaak zou dus kunnen zijn dat boeren, die af willen van hun ‘slechtere grond’, plots een bron van gesubsidieerde inkomsten dreigen te verliezen.
- Maar de kwestie is symbolisch en ligt gevoelig bij de Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), die in gesprek gisteren met de Vlaamse regering zich helemaal achter de eis van cd&v schaarden. Hendrik Vandamme van ABS gaf in de marge van die gesprekken zijn commentaar: “Er is een actief aankoopbeleid door die verenigingen, en daar krijgen wij behoorlijk wat opmerkingen van het terrein over. Wij vragen nu dat ze daar mee ophouden, want het is iets principieel. Een landbouwer kan ook niet doen wat hij wil.”
- Alleen dreigt de Vlaamse regering dan in te gaan tegen het eigen regeerakkoord, en moet met name Zuhal Demir (N-VA) plots gaan uitleggen aan haar eigen administraties en Natuurpunt, waarmee ze uitstekende banden heeft, dat die geen gronden meer kunnen kopen. Ondenkbaar dus.
- Het verklaart waarom Demir gisteren al zo fel reageerde, door erop te wijzen dat de verdwenen landbouwgronden de afgelopen jaren grotendeels niet naar natuur gingen: 53 procent van de landbouwgrond, of 23.000 hectare, ging tussen 2000 en 2010 naar nieuwe tuinen of het stallen van paarden en ezels. Een 23 procent ging naar ‘wonen en industrie’ en slechts 23 procent ging effectief naar natuurgebieden.
- Die ‘verpaarding’ van Vlaanderen heeft een simpele maar cynische oorzaak: om nog grote verbouwingen of nieuwe villa’s te bouwen, geeft men enkel nog vergunningen als er ook paarden bijgezet worden. Dan raken de bouwaanvragen van villa’s in landbouwgebied, met stallen en grote hagen er rond, er wél door. Het aantal paardachtigen steeg van 77.597 in 2010 tot 190.598 in 2023 in Vlaanderen.
- Gisterenavond bij het overleg met de boeren kon Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) niet veel meer doen dan wat extra tijd vragen: zijn regering was het even ervoor niet eens geraakt over de steunmaatregelen. Open Vld lijkt daar op de lijn van cd&v te zitten, over de gronden. Het wordt dus nog spannend.
- Overigens hebben de boeren in Europa hun slag al stevig thuis gehaald, zo lijkt. Nadat de regels over braakliggende gronden plots versoepelden, en er een actieplan komt voor de administratieve vereenvoudiging, is nu ook beslist om de strengere Europese regels rond minder pesticiden niet te laten doorgaan. Het gebruik van die schadelijke stoffen had gehalveerd moeten worden. Maar Ursula von der Leyen, de Duitse christendemocrate die de Commissie leidt, heeft duidelijk oren naar het boerenprotest.