Land met belangrijkste bewezen oliereserves ter wereld importeert… olie

Venezuela, een van de stichters van de OPEC en tevens het landen met de belangrijkste bewezen oliereserves ter wereld, heeft voor het eerst sinds 1990 opnieuw olie geïmporteerd.

Het land kocht recent olie aan in zowel Algerije als Rusland en deed dit naar eigen zeggen om technische redenen. De olie die het land oppompt in de Orinicovelden moet namelijk eerst worden verdund vooraleer die kan worden uitgevoerd. Maar door ondehoudswerken in het grootste verbeterstation – het bedrijf Petrocedeño, dat in samenwerking met het Noorse Statoil en het Franse Total wordt beheerd door het staatsbedrijf  PDVSA (Petróleos de Venezuela) – is de productie stilgelegd. Er zat dus weinig anders op dan lichte petroleum in te voeren om die met de eigen productie te mengen.

Ondanks de onmetelijke olierijkdom – het land heeft nog voor 200 jaar olie in voorraad – ligt de Venezolaanse economie al jaren op apegapen.  Op 9 september had de centrale bank van het land nog gemeld dat de inflatie nu op jaarbasis de 65% benadert. Dat is niet enkel een record voor Venezuela, maar ook het hoogste inflatiecijfer wereldwijd. 

Het was de eerste keer sinds mei dat een inflatiecijfer werd bekendgemaakt. Een gebrek aan dollars maakt dat het land geen goederen kan invoeren, wat op zijn beurt de beschikbare goederen in prijs doet stijgen. In februari had de regering de bolivar nog met bijna de helft gevalueerd tegenover de dollar. Venezuela kampt al jaren met tekorten van basisproducten zoals toiletpapier, melk, boter, tandpasta zeep, olie en andere. Omdat prijscontroles zijn ingevoerd loont het voor producenten niet langer om nog goederen te produceren, want de marges zijn zo goed als onbestaande.

De regering Maduro had geprobeerd het bericht over de olie-import stil te houden, wetende dat haar imago er onder dreigde te lijden. De PDVSA is dan ook een belangrijke sponsor van sociale programma’s en de regering Maduro kan slecht nieuws mijden als de pest.

De Venezolaanse olieproductie daalt al jaren, ook slaagt het land er niet in een koper te vinden voor haar Amerikaanse filiaal Citgo. Het nieuws raakte dan ook pas bekend toen de uit Algerije afkomstige tanker met 2 miljoen vaten aan boord de Venezolaanse kust reeds had bereikt. Toen Reuters in augustus berichtte over de onderhandelingen tussen Algerije en Venezuela, beschuldigde president Maduro het Britse nieuwsagentschap ervan ‘zijn land te willen vernietigen’.

De invoer van petroleum hypothekeert volgens een aantal experts de Venezolaanse kansen om uit de economische crisis te raken. Ze wijzen op de belangrijke mankementen van de lokale petroleumindustrie. De productie van ‘lichte petroleum’ in het land is door het gebrekkige onderhoud van de belangrijkste olievelden zo goed als onbestaande geworden.

Meer