Christine Lagarde: “Het risico op een recessie is toegenomen, maar het is nog te vroeg om de renteverhogingen te staken”

Christine Lagarde: “Het risico op een recessie is toegenomen, maar het is nog te vroeg om de renteverhogingen te staken”
Christine Lagarde – Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Volgens Christine Lagarde, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), dringen nog meer renteverhogingen zich op. De topvrouw erkent dat het risico op een recessie toeneemt, maar ze voegt eraan toe dat “een economische krimp onvoldoende is om de torenhoge inflatie te temperen.”

Waarom is dit belangrijk?

Door onder meer de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis rijst de inflatie de pan uit. De ECB heeft daarom de afgelopen maanden de rente opgetrokken om zo de geldontwaarding in te perken. Momenteel blijven de resultaten uit. Tot op vandaag is de inflatie een veelvoud van de doelstelling van de monetaire instelling, zijnde 2 procent op de middellange termijn.

In het nieuws: na enkele forse renteverhogingen hopen de beleggers dat de ECB de komende maanden minder hard aan de handrem zal trekken. Lagarde geeft nu aan dat er hoe dan ook nog meer verhogingen zullen volgen.

  • De kans op een recessie neemt toe, terwijl volgens de voorzitter van de ECB recent onderzoek suggereert dat de inflatie niet significant zal verlagen. “Er zal meer nodig zijn om de geldontwaarding naar beneden te krijgen”, klonk het tijdens een speech in Frankfurt. “Uiteindelijk zullen wij de rente verhogen tot een niveau dat de inflatie tijdig terugbrengt naar ons streefcijfer voor de middellange termijn.”
  • In oktober kwam de inflatie in de eurozone uit op 10,7 procent (op jaarbasis). In september was de prijsstijging nog 9,9 procent, en in oktober 2021 was dat nog maar 4,1 procent.
  • Door de immens hoge inflatie is de monetaire instelling afgelopen zomer begonnen met de rente op te trekken. Sindsdien is de depositorente – de vergoeding die de banken krijgen wanneer ze geld parkeren bij de nationale centrale banken – gestegen met 200 basispunten tot 1,5 procent. Voor de start van de zomervakantie moesten de financiële instellingen nog een strafrente (-0,5 procent) betalen op die deposito’s.
  • De volgende ECB-vergadering staat gepland voor 15 december. Verwacht wordt dat de monetaire instelling de rente dan met 50 basispunten naar boven zal bijstellen.
  • Veel zal natuurlijk afhangen van het inflatiecijfer voor deze maand. Als blijkt dat de geldontwaarding aan kracht blijft winnen, neemt de kans toe dat er volgende maand een forsere renteverhoging uit de bus komt.

Meer details: Luis de Guindos, de vicevoorzitter van de ECB, deelt de mening van Lagarde.

  • Hij zei eerder deze week dat een zwakkere economie onvoldoende zal zijn om de opwaartse effecten van de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne op de consumentenprijzen teniet te doen.

Aan de overkant van de Atlantische Oceaan

Een blik op de VS: de uitspraken van Lagarde en de Guindos volgen kort op soortgelijke opmerkingen van hun Amerikaanse collega’s. Verschillende Fed-bestuurders hebben de afgelopen dagen benadrukt dat er ook in de VS niet snel een einde zal komen aan de renteverhogingen.

  • Beleggers reageerden eind vorige week nog laaiend enthousiast op het jongste inflatierapport. Daaruit bleek dat het leven in de VS in oktober 7,7 procent duurder is geworden in vergelijking met een jaar geleden. Dat is 20 basispunten minder dan verwacht. Zij hopen nu op minder forse renteverhogingen.
  • Lael Brainard, vicevoorzitter van de Federal Reserve, en Christopher Waller, lid van de Federal Reserve Board of Governors, sluiten een zachtere renteverhoging zeker niet uit, maar ze benadrukken dat het nog te vroeg is om het geweer van schouder te veranderen. Volgens Mary Daly, de voorzitter van het regionale Fed-kantoor in San Francisco, moet de Amerikaanse rente nog minstens met 1 procentpunt stijgen.

Conclusie: zowel in de eurozone als de Verenigde Staten zal er niet snel een einde komen aan het verstrakkende geldbeleid. In het beste geval mogen we ons opmaken voor minder forse verhogingen in de komende maanden. Veel zal natuurlijk afhangen van de economische indicatoren, zoals het verdere verloop van de inflatie.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.