Meer dan een kwart (27%) van de Europese parlementsleden hebben extra bijverdiensten naast hun werk als parlementslid. Dat blijkt uit een analyse van Transparency International EU. In totaal verdienen de parlementariërs samen tussen de 3,9 miljoen en 11,5 miljoen euro extra.
Transparency rangschikte de parlementairen ook volgens extra inkomen. Op de eerste plaats prijkt de Pool Radosław Sikorski (PO/EVP) met bijverdiensten die tussen de 588.048 euro en 804.000 euro opleveren. De vierde plaats is weggelegd voor de eerste Belg in de ranking, Guy Verhofstadt (Open VLD/ Renew). Hij strijkt jaarlijks tussen 150.000 en 300.000 euro extra op.
Legaal
“Moonlighting”, of bijverdienen bovenop je gewone job, is niet verboden. Meer zelfs, 60 procent van de Europarlementsleden geeft aan extra functies te vervullen naast hun parlementswerk. Dit kan andere politieke mandaten inhouden (een parlementsfunctie mag bv. gecumuleerd worden met een burgemeesterssjerp of schepenmandaat), bestuursmandaten of andere jobs.
Parlementsleden geven zelf aan dat deze jobs hun toelaat in contact te blijven met hun lokale achterban, en een veilige back-up is voor moest hun mandaat in Europa aflopen. Ook bestuursmandaten kunnen helpen om binnen belangengroepen contacten te hebben en te behouden. Toch kunnen die extra mandaten tot belangenconflicten leiden of ervoor zorgen dan parlementsleden zich niet ten volle gooien voor hun Europees mandaat.
Geen controle
De cijfers die Transparency International EU geeft zijn niet volledig bindend en definitief. Europarlementsleden geven namelijk zelf aan welke extra jobs ze hebben, en hoeveel ze daarmee verdienen. Die aangifte is op eer en wordt niet gecontroleerd door Europa. Ook mogelijke belangenconflicten worden weinig of niet gecheckt.
Zelfs indien die belangenconflicten duidelijk worden komt er amper respons vanuit de voorzitter van het Europees Parlement.
Moonlighting is iets van links tot rechts: elke Europese partij heeft leden die mandaten cumuleren, en de cijfers lopen zo goed als gelijk voor alle partijen. Op vlak van totaal inkomen staat de Europese Volkspartij (EVP) op de eerste plaats, qua aantal leden die cumuleren spant het extreemrechtse ID de kroon (in percentage, aangezien elke partij een ander aantal leden heeft).
(jvdh)