Kritiek op monsterovername Simon & Schuster door Penguin: ‘Boekenkolos met te veel macht’

De overname van uitgeverij Simon & Schuster door de Penguin Random House-eigenaar krijgt veel kritiek. Zo vrezen S&S-auteurs en rivalen een minder diverse boekenmarkt. De Britse waakhond onderzoekt of er gevaar is voor kartelvorming, weet The Guardian.

Eind 2020 deed Penguin Random House (PRH) een bod van 2 miljard dollar op S&S. Direct waarschuwden PHR’s rivalen voor de transactie. De overname zou een ‘boekenkolos’ creëren, met te veel macht in de globale uitgeversindustrie.

De deal brengt een rist sterrenauteurs samen. Een greep uit het aanbod: Dan Brown, Hillary Clinton, Stephen King, John Irving… De even indrukwekkende gecombineerde back catalogue behelst titels zoals ‘Gone With the Wind’, ‘Catch-22’ en alle werken van Ernest Hemingway.

Mededinging

Maandag bevestigde de Britse mededingingsautoriteit de transactie te onderzoeken. De Competition and Markets Authority analyseert of de fusie een ‘substantiële vermindering van de mededinging op markten in het Verenigd Koninkrijk voor goederen of diensten’ inhoudt.

Penguin Random House is eigendom van Duits mediaconglomeraat Bertelsmann. De multinational zegevierde in een biedingsstrijd met Rupert Murdoch’s News Corp, de eigenaar van HarperCollins. PRH publiceert 15.000 titels per jaar en heeft wereldwijd zo’n 10.000 mensen in dienst.

Simon & Schuster maakte deel uit van het Amerikaanse mediaconcern ViacomCBS. Het bedrijf publiceert ongeveer 2.000 boeken per jaar. Ze beschikken er over een catalogus van 35.000 titels en hebben ongeveer 1.350 personeelsleden in dienst.

Auteurs

In de VS dringt de Authors Guild er bij het ministerie van Justitie op aan om de deal te blokkeren. Auteurs zijn bezorgd over de grootte van Bertelsmanns boekenimperium. Zij vrezen dat de gigant concurrenten kan wegconcurreren om de belangrijkste boekrechten te bemachtigen.

De reductie van concurrentie (de “grote vijf” boekenuitgevers wereldwijd veranderen in de grote vier) kan ook narigheid betekenen voor onbekend schrijftalent. Er zijn minder instanties waar auteurs hun werk bij kunnen pitchen. En in de winkelstraten krijgt Bertelsmann meer macht om met boekhandelaren over voorwaarden te onderhandelen

Amazon

Thomas Rabe, CEO van Bertelsmann, nuanceert en wijst naar de dominante positie van Amazon. ‘Het opslokken van S&S verandert niks aan de fundamentele machtsdynamiek op de markt. Deze blijft hetzelfde door Amazons dominante positie,’ klinkt het in een interview van vorig jaar. ‘Wij hebben Amazon meer nodig dan zij ons,’ aldus Rabe.

In het tijdperk van big tech gigant Amazon (dat de verkoop van e-books, audioboeken, gedrukte boeken én zelfpublicaties faciliteert) streven andere grote spelers op de boekenmarkt naar schaalgrootte om de kostenefficiëntie te verhogen en winst te maken. (evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20