Krijgt elke werknemer binnenkort fietsvergoeding?

Wordt fietsvergoeding binnenkort een algemeen recht voor elke Belgische werknemer? De Kamercommissie Binnenlandse Zaken ziet het alvast zitten, want die stemde donderdag in met een voorstel van resolutie. De uitwerking verhuist nu naar de Nationale Arbeidsraad.

Het aantal mensen dat een fietsvergoeding krijgt voor woon-werkverkeer stijgt al jaren. Waar in 2016 nog 430.000 werknemers een fietsvergoeding uitbetaald kregen, lag dat cijfer in 2018 al op meer dan 550.000 mensen. Dat komt overeen met een stijging van 26 procent. Gemiddeld ging het in 2018 om een bedrag van 252 euro per belastingplichtige.

Hoewel het systeem populairder wordt, heeft nog niet elke werknemer er recht op. Door de aangenomen resolutie van CD&V-Kamerlid Jef Van den Bergh wordt er binnenkort gewerkt aan een veralgemening. ‘Het bedrijf waar je werkt mag niet bepalend zijn of je al dan niet van dit recht geniet. Deze resolutie wil de vergoeding daarom veralgemenen voor werknemers in de private sector en de overheid’, zegt hij.

Belastingvrije som

Samen met partijgenoten en parlementsleden Franky Demon, Nawal Farih en Steven Matheï wil Van den Bergh ook de anomalie uit de wet halen waarbij federale ambtenaren bijvoorbeeld geen vergoeding krijgen als ze zich van en naar het werk verplaatsen met een speedpedelec. ‘Met een rijwiel, gemotoriseerd rijwiel of speedpedelec’, staat er te lezen.

‘De fietsvergoeding is een belangrijke trigger om de stap tot fietsen naar het werk uiteindelijk te zetten. Eerder onderzoek toont namelijk aan dat fietsgebruik bij werknemers met 36 procent stijgt wanneer bedrijven een fietsvergoeding aanbieden’, stelt Van den Bergh. Het Kamerlid laat ook onderzoeken of de belastingvrije som per kilometer omhoog kan. Momenteel is 0,24 euro per kilometer vrijgesteld van inkomstenbelasting of RZS-bijdragen.

Meer