Kremlin betaalt Oekraïense ouders om hun kinderen naar Russische scholen te sturen

Rusland doet er alles aan om zijn aanwezigheid in Oekraïne te verankeren. Zo betaalt het Oost-Europese land ouders om hun kinderen naar Russische scholen te sturen.

Op woensdag heeft het Kremlin via zijn officiële website nieuwe informatie verstrekt voor ouders die in de bezette gebieden van de regio’s Donetsk, Luhansk, Zaporizja, Kharkiv en Kherson wonen. Zij zullen 10.000 roebel (ongeveer 168 euro) ontvangen als zij hun kinderen (tussen 6 en 18 jaar) inschrijven in “de algemene onderwijsinstellingen in de bovengenoemde gebieden.”

Het nieuwe schooljaar begint op 1 september. De ouders hebben tot 15 september de tijd om een beslissing te nemen.

Een Russisch lesprogramma

Dit initiatief, dat door de Russische autocraat Vladimir Poetin zelf wordt gesteund, is de laatste poging van het Kremlin om het onderwijs van kinderen in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne te “russificeren.”

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is het aantal leerlingen in deze gebieden sterk gedaald. Kinderen en tieners volgen meestal online cursussen, waar zij de kans krijgen verder te leren wat in het Oekraïense leerplan staat. Dit is niet naar de zin van het Kremlin. Sinds enkele maanden hebben de Russische autoriteiten het aantal projecten opgevoerd om ervoor te zorgen dat jonge Oekraïners leren wat zij willen.

Dreigementen

Volgens verschillende leerkrachten dreigt Rusland met ontslagen als zij weigeren een overeenkomst te ondertekenen waarin staat dat zij voortaan het Russische leerplan moeten volgen. Sommigen verkozen te vluchten. Het grootste probleem ligt (onvermijdelijk) bij de geschiedenis-, aardrijkskunde- en taalleraren. Tot dusver heeft het Kremlin de cursussen wiskunde en wetenschappen in de bezette gebieden nog niet gewijzigd.

Hoewel ouders nu financiële stimulansen krijgen om hun kroost naar Russische scholen te sturen, worden ze alsnog bedreigd. In Zaporizhia, Kherson en Melitopol, bijvoorbeeld, meldden sommige inwoners dat pro-Russische ambtenaren dreigen met boetes als ze niet ingaan op het Russische voorstel. In extreme gevallen wordt er gedreigd met ontvoogding van de kinderen.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20