Kreeg gokbedrijf Ladbrokes onrechtmatige staatssteun? Europa stelt onderzoek in

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de vergunning die het gokbedrijf Ladbrokes enkele jaren terug kreeg van de Kansspelcommissie. Brussel vreest dat ons land de Europese staatssteunregels met de voeten trad.

Ladbrokes kreeg in 2014 een exclusieve toelating om virtuele weddenschappen op fictieve evenementen te organiseren. In eerste instantie mochten zulke weddenschappen georganiseerd worden in de gokkantoren, nadien ook online. Andere operatoren kregen zo’n vergunning niet, ondanks herhaaldelijk aandringen bij de Kansspelcommissie.

Eerder dit jaar maakte het tijdschrift Knack wereldkundig dat de Belgische staat in 2018 veroordeeld werd, omdat Ladbrokes destijds ten onrechte een vergunning had gekregen. De weddenschappen op virtuele evenementen zijn ‘onwettig’ en ‘verslavend’, vond de rechter toen. Hij veroordeelde de Belgische staat tot de betaling van een schadevergoeding van 100.000 euro aan concurrerend gokbedrijf Stanleybet.

Intussen bestaat er een wettelijk kader voor weddenschappen op virtuele evenementen. Sinds 2018 werden ze definitief als automatische kansspelen gekwalificeerd, en dus niet als gewone weddenschappen.

Het nieuwe onderzoek van de Europese Commissie moet nu klaarheid scheppen over de zaak. Brussel vreest dat Ladbrokes sinds 2014 over een de facto monopolie beschikte voor het organiseren van die virtuele weddenschappen, zonder dat daar een vergoeding voor de Belgische overheid tegenover stond. Zo zou de concurrentie in de sector verstoord zijn en zouden de staatssteunregels met de voeten getreden zijn.

Meer