Pizza kopen op krediet: ‘Buy Now, Pay Later’ wint aan populariteit in Europa

Pizza kopen op krediet: ‘Buy Now, Pay Later’ wint aan populariteit in Europa
Een klant aan de kassa in een supermarkt – Bob Riha, Jr./Getty Images

‘Buy Now, Pay Later’ (BNPL) betekent wat de naam doet vermoeden. Zonder kredietkaart en zonder interest doe je aankopen met uitgestelde of opgesplitste betalingen. Tijdens de COVID-crisis werd het razend populair.

Waarom is dit belangrijk?

De nieuwe betalingsmethode wordt meer en meer gebruikt. Het is handig als je dringend een aankoop moet doen en die niet volledig kan betalen, maar er wordt gewaarschuwd voor schuldenopbouw.

In het nieuws: De BNPL markt in Europa ontgroeit de kinderschoenen. Een onderzoek van marktonderzoeksbureau Research and Markets stelt dat er tegen 2028 voor zo’n 900 miljard dollar gekocht zal worden op deze manier, een jaarlijkse stijging van 38 procent. Analysebureau GlobalData berekende een jaarlijkse stijging van 33,3 procent: 596,7 miljard in 2026.

Dit kan twee dingen betekenen. Enerzijds kan dit een veelbelovende betalingsmethode zijn, anderzijds kan dit een signaal zijn dat steeds minder gezinnen erin slagen om rond te komen zonder te lenen.

Voor- en nadelen

BNPL bezit enkele troeven.

  • Er wordt geen interest aangerekend. De betaling wordt (meestal in vier schijven) opgesplitst. Die schijven worden dan met vaste intervallen afgelost.
    • Handelaren betalen de BNPL-bedrijven een percentage op de transactie, die zo aan hun inkomsten komen. De handelaars vermoeden dat de extra goederen of diensten die ze kunnen verkopen door BNPL aan te bieden, die kost zal compenseren of overtreffen.
  • Voor kmo’s biedt het de mogelijkheid om de gekochte middelen eerst in te zetten om winst te maken. Deze schuldfinanciering geeft ademruimte aan bedrijfsprocessen, zonder extra kosten.
  • Een dringende aankoop hoeft niet te worden uitgesteld, maar kan meteen gedaan worden.

Maar: consumentenorganisaties waarschuwen ook voor valkuilen.

  • Het systeem moedigt consumenten met een ontoereikend kapitaal aan om toch goederen of diensten te kopen, en zet dus de deur open voor schuldopbouw. Er wordt geen rente op de openstaande schuld aangerekend, maar er kunnen wel boetes gegeven worden.
  • Er is geen uniform kader omtrent consumentenbescherming. Voorwaarden en gebruiken kunnen verschillen van verkoper tot verkoper. Zo kunnen er bijvoorbeeld meerdere boetes aangerekend worden voor dezelfde gemiste betaling. Er bestaan wel gestandaardiseerde beschermingsmechanismen voor andere betalingsmethoden.
  • Bedrijven hebben veel toegang tot data en consumentenvoorkeuren. Op het gebied van privacy moet de consument dus inboeten. Dit brengt ook het gevaar met zich mee dat alleen een handjevol techbedrijven over deze informatie beschikt. Dit zou kunnen leiden tot een vermindering in innovatie en keuze.
  • BNPL is relatief nieuw. Hierdoor zijn de bedrijven onderworpen aan minder transparante regelgeving.

(as)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.