Krachtigste Britse supercomputer opent jacht op medische doorbraken

De krachtigste supercomputer in het Verenigd Koninkrijk is opgestart. De zogenoemde Cambridge-1 moet wetenschappers helpen om onder meer bepaalde ziektes beter te begrijpen, nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en nieuwe wetenschappelijke inzichten te verwerven.

De Amerikaanse technologiereus Nvidia investeerde 100 miljoen dollar (84,6 miljoen euro) in de computer, die gebruik maakt van artificiële intelligentie en tot de top 50 van de snelste computers ter wereld behoort. Bovendien wordt het apparaat volledig aangedreven door hernieuwbare energie.

“Cambridge-1 zal wereldwijd toonaangevende onderzoekers in het bedrijfsleven en de academische wereld de mogelijkheid bieden om hun levenswerk uit te voeren op de krachtigste supercomputer van het Verenigd Koninkrijk”, zegt Jensen Huang, oprichter en CEO van Nvidia. “De ontdekkingen die op Cambridge-1 worden gedaan, zullen in het Verenigd Koninkrijk vorm krijgen, maar de impact zal wereldwijd zijn en zal baanbrekend onderzoek stimuleren waar miljoenen over de hele wereld baat bij kunnen hebben.”

De eerste projecten met de supercomputer zullen worden uitgevoerd in samenwerking met het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca, met de Britse farmareus GSK, het Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust, King’s College London en Oxford Nanopore, een afdeling van de universiteit van Oxford.

Foto: Nvidia

Waaier aan voordelen

Het doel van deze projecten is om een beter inzicht te krijgen in ziekten zoals dementie, nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en de nauwkeurigheid te verbeteren van het opsporen van variaties in menselijke genomen die ziektes veroorzaken. De computer is ook aan grote aanwinst voor de Britse gezondheidsdienst NHS (National Health Service). 

“De kracht van artificiële intelligentie in de gezondheidszorg zal helpen om de diagnose voor patiënten te versnellen, diensten zoals borstkankerscreening te verbeteren en de manier te ondersteunen waarop we risico’s beoordelen en patiënten voorrang geven op basis van klinische behoefte”, zegt professor Ian Abbs, CEO van Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust. 

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.