De belangrijkste eigenschappen van kortslapers

Slaapproblemen zijn een veelvoorkomende gezondheidsklacht en worden dus door veel wetenschappers bestudeerd. Ying-Hui Fu, professor genetica aan de universiteit van Californië, onderzoekt echter al twintig jaar een veel minder bekend fenomeen en richt haar research op de problemen van kortslapers. Eén procent van de bevolking heeft minder dan vier uur slaap per nacht nodig en die kleine groep blijkt een aantal gemeenschappelijke eigenschappen te hebben.

Het onderzoek van professor Ying-Hui Fu begon nadat ze in het midden van de jaren negentig in haar laboratorium bezoek had gekregen van een vrouw die klaagde dat zijzelf en haar hele familie dagelijks extreem vroeg in de ochtend ontwaakten.

Fu stelt echter dat het onderzoek bijzonder langzaam verloopt, aangezien er niet veel middelen beschikbaar zijn en het moeilijk blijkt geschikte proefpersonen te vinden omdat slechts 1 procent van de bevolking een echte kortslaper zou zijn.

De studies van Fu identificeerden echter al wel een aantal kenmerken die de kortslapers gemeenschappelijk hadden.

  • Ze zijn optimistischer dan de meeste andere mensen.

  • Ze worden altijd vroeg wakker, ook tijdens weekends en vakanties.

  • Ze hebben minstens één familielid die ook een kortslaper is.

  • Ze zijn fysiek actiever.

  • Als ze langer slapen dan nodig, voelen ze zich suf.

  • Ze vermijden vaak koffie en claimen dat ze het product niet nodig hebben.

Ook kon professor Fu diverse genen vinden die gelinkt worden aan de afwijking. Daarbij werd ook het gen DEC2 aangetroffen, dat tevens een functie heeft bij het regelen van de menselijke biologische klok.

Negatieve gezondheidseffecten van het kortslapen heeft Fu naar eigen zeggen nog niet gevonden. “De meeste kortslapers die werden getest, bleken in een goede gezondheid te verkeren,” aldus de onderzoekster.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20