Groen ziet “duidelijke koppeling” tussen Antwerpen en Gent met De Wever en Rousseau in de hoofdrol

Groen ziet “duidelijke koppeling” tussen Antwerpen en Gent met De Wever en Rousseau in de hoofdrol
Conner Rousseau (Vooruit) en Bart De Wever (N-VA) – LAURIE DIEFFEMBACQ/Belga/AFP & NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images

In Antwerpen gaat burgemeester Bart De Wever exclusieve gesprekken aan met Vooruit, cd&v en Groen vallen af. Ook in Gent valt Groen uit de boot. Volgens Antwerps lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe (Groen) is er duidelijk een koppeling tussen de twee steden.


Key takeaways

  • Groen ziet duidelijke afspraken tussen N-VA en Vooruit in verschillende steden. De Wever heeft gewacht op Gent, zegt Bogdan Vanden Berghe.
  • Ook cd&v is de dupe van de deal tussen N-VA en Vooruit. De christendemocraten mogen niet meebesturen in zowel de stad als de provincie Antwerpen.

In het nieuws: Groen meent dat de tandem Vooruit-N-VA in Antwerpen er pas kwam na de beslissing in Gent.

  • In Gent besloot burgemeester Mathias De Clercq (Voor Gent/Open Vld) om gesprekken met N-VA op te starten. Dat was een bittere pil voor de socialisten van Vooruit, die mee in kartel zitten met de liberalen. Vooruit had liever bestuurd met Groen. De beslissing over Antwerpen volgde een paar dagen later: daar gaat Bart De Wever (N-VA) ook met Vooruit praten. Bogdan Vanden Berghe (Groen) vond dat jammer: hij had door lange gesprekken met De Wever verwacht dat Groen een kans zou krijgen.
  • Volgens Vanden Berghe heeft Gent het lot van Groen in Antwerpen bezegeld. “Er was duidelijk eerst een akkoord nodig in Gent, en dan is er nadien een akkoord gemaakt met Vooruit in Antwerpen”, concludeert hij bij Villa Politica. “Uiteraard zijn er grote verschillen met N-VA. Maar ik had wel het gevoel dat de gesprekken ernstig waren”, verklaart hij. “Er zou pas na het weekend een beslissing worden genomen. Voor mij was dat heel duidelijk gekoppeld aan de beslissing die in Gent genomen moest worden”.
  • Ook Hafsa El-Bazioui, Groen-lijsttrekker in Gent, voelde een groter belang aan. “Er werden spiegelcoalities op de been gezet en mijn indruk is dat dit ook in Gent is gebeurd. Ik heb een hele week in vertrouwen onderhandeld, maar toen kreeg ik telefoon dat het stopte”.
  • Voorzitters Conner Rousseau (Vooruit) en De Wever steken hun samenwerking niet onder stoelen of banken. Zoveel mogelijk coalities tussen Vooruit en N-VA, was de boodschap. Dat zorgt voor een betere afspiegeling van de Vlaamse regering en zou Rousseau ook wat meer gewicht geven in de federale onderhandelingen.

Cd&v moet ook vertrekken uit het provinciebestuur

Ook genoteerd: Een afspiegelingscoalitie is blijkbaar zonder cd&v.

  • De derde partner in die Vlaamse regering, cd&v, bijt eveneens zijn tanden stuk op het Antwerpse verhaal. Cd&v wist in Antwerpen slechts een zetel te halen, dus politiek gezien hadden de christendemocraten weinig gewicht. Toch leek het even een optie om cd&v mee aan boord te hijsen om zo de Vlaamse coalitie volledig te weerspiegelen.
  • Maar de ‘bromance’ tussen Vooruit en N-VA blijkt sterker dan de Vlaamse raketcoalitie. Want niet alleen in Antwerpen-Stad wordt cd&v buitenspel gezet, niet veel later volgde ook de coalitie in de provincie Antwerpen. Provinciaal onderhandelaar Luk Lemmens (N-VA) liet weten ook daar enkel met Vooruit het gesprek aan te gaan. Eerder had Lemmens nog gezegd dat een hernieuwde coalitie tussen N-VA en cd&v “de meest logische optie” was. Een coalitie tussen N-VA en cd&v levert een grotere meerderheid (20 op 36 zetels) op dan eentje tussen N-VA en Vooruit (19 op 36).
    • Volgens Lemmens heeft de N-VA met Vooruit “de meeste aanknopingspunten” gevonden. Door die plotse omslag vermoedt nu ook Antwerps lijsttrekker Pieter De Cock (cd&v) dat het mogelijke toetreden van N-VA tot het Gents stadsbestuur hier voor iets tussen zit.
    • Vooruit zou daarnaast zijn kans schoon zien om een personeelswissel door te voeren. Antwerps schepen Jinnih Beels (Vooruit) wilde niet meer in de Antwerpse gemeenteraad zitten en stond ook niet meer op de lijst. Zij zou nu naar het provinciebestuur verhuizen, weet De Standaard.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.