Haalt koperschaarste de ambities om netto-nuluitstoot te bereiken onderuit?

De elektrificatie, een belangrijk proces van de groene transitie, heeft nood aan enorm veel koper. Het is een van de meest actief verhandelde grondstoffen ter wereld.

Waarom is dit belangrijk?

De wereld investeert volop in een transitie naar een duurzame, groene wereld. Daarvoor hebben we nood aan veel grondstoffen zoals nikkel en koper. Die laatstgenoemde wordt verwerkt in welhaast alle producten en zorgt er ook voor dat u de letters op dit scherm kan lezen, maar er dreigt een koperschaarste.

De essentie: Enkele analisten van de voornaamste Wall Street-banken voorspelden vorig najaar dat de prijs voor koper omhoog zou schieten. Het product wordt ook als voorspeller gezien van toekomstige economische trends.

  • De zakelijke nieuwssite CNBC berichtte vorige zomer al dat de aanbodzijde van de markt de vraag amper kan bijhouden. Volgens een rapport van S&P Global zou de vraag naar koper bijna verdubbelen tegen 2035.
  • Als er een ernstig tekort aan koper ontstaat, komen de streefdoelen van landen die tegen 2050 een netto-nuluitstoot willen bereiken in het gedrang. Elektrische voertuigen, batterijen voor energieopslag en de uitbouw voor wind- en zonne-energie hebben nood aan koper.
  • Kitco, een Canadese detailhandelaar van metalen, meldt dat dit jaren geleden al werd aangekaart. Er was een productieafname in bestaande kopermijnen, een afname van koperkwaliteit en een tekort aan nieuwe kopervondsten. Er zou in de komende jaren een kopertekort van 10 miljoen ton kunnen ontstaan.
  • Als een tekort van ’s werelds belangrijkste metaal blijft oplopen en er aan de aanbodzijde geen ingrepen komen, zou dit zelfs de wereldwijde groei kunnen afremmen.
  • De landen die het meeste koper exporteren, namelijk Chili en Peru, ondervinden ook hinder door protesterende arbeiders die meer loon eisen of anders de mijnen gesloten willen zien. Ook de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft veel koper, maar heeft momenteel een dispuut met China over de exploitatie daarvan.
Source: FinViz.com

(nd)

Meer