Kopen we binnenkort Venezolaanse olie?

De Verenigde Staten geven twee bedrijven toestemming om Venezolaanse olie naar Europa te verschepen. Dat bericht Reuters.

De Italiaanse oliemaatschappij Eni en het Spaanse Repsol zouden vanaf juli Venezolaanse olie naar Europa kunnen verschepen, weet Reuters op basis van getuigenissen van ingewijden. Maar de hoeveelheid olie die daarmee op de markt zou komen is niet groot, aldus een van de getuigen. De gevolgen voor de wereldwijde olieprijzen zouden daardoor beperkt zijn.

PDVSA

De twee bedrijven zouden van het Amerikaans ministerie van Binnenlandse Zaken een brief hebben gekregen met daarin de toestemming om de olie te verschepen. De regering van Amerikaans president Joe Biden hoopt daarmee Europa te helpen in zijn honger naar het zwarte goud. Europa wil immers af van olie uit Rusland als sanctiemaatregel tegen diens oorlog in Oekraïne.

Eni en Repsol hebben een joint venture met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PDVSA. De Venezolaanse olie die ze terug mogen vervoeren zou alleen naar de Europese markt mogen gaan. Volgens bronnen in Washington die PDVSA geen financieel voordeel halen uit de regeling. Dat doet het bedrijf bijvoorbeeld wel bij verschepingen naar China.

In mei verlichtte de regering van Amerikaans president Joe Biden haar sancties tegen Venezuela. Die zorgden ervoor dat oliebedrijven geen zaken konden doen met het land. De toestemming zou de eerste stap zijn in de heropleving van de oliehandel met Venezuela, zo berichtte The Washington Post op basis van gesprekken met Amerikaanse functionarissen.

Het was toen dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in het geheim ook brieven naar Eni en Repsol zou gestuurd hebben dat Washington “geen bezwaar” zou maken als ze olie naar Europa zouden brengen.

Trump

Andere oliebedrijven die weer zaken mogen doen in Venezuela zijn het Amerikaanse Chevron, het Indiase Oil and Natural Gas Corp Ltd en het Franse Maurel & Prom.

De vijf genoemde oliebedrijven stopten in 2020 met hun handel van Venezulaanse olie tijdens een campagne van toenmalig Amerikaanse president Donald Trump om het land en zijn autocraat Maduro onder druk te zetten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20