Kritiek op koning Filip door vele vliegreizen voor gesprekken met Bart De Wever

Kritiek op koning Filip door vele vliegreizen voor gesprekken met Bart De Wever
Federaal formateur Bart De Wever (N-VA) bij koning Filip – LAURIE DIEFFEMBACQ/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Koning Filip is met vakantie op zijn buitenverblijf op het Île d’Yeu. Dat hij maandag en donderdag heen en weer vliegt om formateur Bart De Wever (N-VA) te ontvangen, levert hem kritiek op. Al zijn er ook mensen die vinden dat de kilometers van de koning terecht zijn.

In het nieuws: Koning Filip wil donderdagavond persoonlijk met Bart De Wever spreken. Daarvoor moet hij wel even vliegen.

  • De koning was aanwezig op de Olympische Spelen in Parijs. Daarna reisde hij verder naar zijn buitenverblijf nabij Nantes. Hij is nu met vakantie. Maar om De Wever te woord te staan, moet hij telkens opgehaald worden met een militair toestel, een Falcon 7X. Dat vliegtuig vertrekt vanaf de militaire luchthaven in Melsbroek, pikt de koning op in Nantes, brengt de koning ook weer terug vanuit Brussel naar West-Frankrijk en vliegt tot slot weer terug naar Melsbroek. Het gaat dus om vier vluchten van elk ongeveer 700 kilometer.
    • Toen De Wever en koning Filip elkaar maandag spraken, waren daar eveneens vier vliegreizen voor nodig. Bovendien wist de koning dat hij donderdag in België moest zijn. Hij was met De Wever overeen gekomen dat de formateur drie dagen later verslag zou uitbrengen. Het gesprek van donderdagavond komt dus niet uit de lucht vallen.
  • Het feit dat koning Filip zoveel op en neer vliegt, komt hem op stevige kritiek te staan. Luchtvaartexpert Luk De Wilde noemt de situatie “een beetje tenenkrullend” in Het Nieuwsblad. “Zeker in tijden waarin mensen vooral vanuit de groene kant vliegschaamte wordt aangepraat”, zegt hij.
  • Vooral de ecologische voetafdruk van de koning valt op. Voor een vlucht, die ongeveer een uur duurt, verbruikt de Falcon 7X ongeveer 2.000 kilo kerosine. Dat kost in totaal zo’n 8.000 euro, als je de acht vluchten van maandag en donderdag samentelt.

Opgemerkt: De mogelijkheid bestaat echter dat koning Filip niet terugvliegt naar Île d’Yeu.

  • De vier vluchten van donderdag kunnen er ook wel eens twee worden. Dat hangt af van de boodschap die formateur De Wever komt brengen. Donderdag ondernemen de onderhandelaars een laatste poging om tot een akkoord te komen over de te vormen regering. Als dat niet lukt, dan betekent dit dat de bal in het kamp van de koning wordt gelegd. Hij moet dan beslissen wie hij op pad stuurt, als De Wever zijn opdracht teruggeeft.
  • In dat geval is er een politieke crisis gaande. De koning zal dan vermoedelijk noodgedwongen in het land moeten blijven om gesprekken te hebben met de verschillende partijen. Verder vakantie vieren is er dan niet meer bij.

Traditie

Genoteerd: De koning doet zulke gesprekken liever niet online.

  • Monarchiekenner Mark Van den Wijngaert, tevens emeritus-hoogleraar geschiedenis, bepleit in De Ochtend op Radio 1 waarom koning Filip niet online gesprekken houdt met De Wever. “Dat gaat in tegen de traditie en er is ook de kwestie van vertrouwelijkheid”, vindt hij. De veiligheid moet primeren: het risico dat anderen kunnen meeluisteren, hoe klein ook, wordt best vermeden.
  • Bovendien geldt ook het colloque singulier, de zwijgplicht die eenieder heeft als die door de koning wordt ontvangen. Dat garandeert de vertrouwelijkheid van de gesprekken. En zoiets lukt beter door elkaar fysiek te ontmoeten, meent Van den Wijngaert. Ook zou de koning zelf belang hechten aan fysieke gesprekken.
  • Koning Filip is overigens juist nu met vakantie omdat drie van zijn kinderen in september in het buitenland gaan studeren. Hij wil nog even samen met zijn familie kunnen zijn voor de studies aanvangen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.