Komt Overlegcomité vervroegd bij elkaar? “Snel samenzitten is goed, maar aan overhaasten heeft niemand iets”

De stijgende coronacijfers in ons land zorgen in sommige kringen voor ongerustheid. Toch is dat volgens de experten en federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) niet nodig. Zij zien dan ook geen reden om het volgende Overlegcomité, gepland op vrijdag 19 november 2021, te vervroegen.

Dinsdag 26 oktober 2021 kwamen de bevoegde ministers van ons land samen voor een vooruitgeschoven Overlegcomité. Met de 5.300 besmettingen per dag, 1.275 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 264 op de afdeling intensieve zorg, baarden de stijgende coronacijfers hen zorgen.

De regering besloot dan ook om in de grijpen en opnieuw enkele strengere coronamaatregelen af te kondigen. Zo zijn sinds 1 november mondmaskers opnieuw verplicht in heel wat binnenruimtes zoals winkels, indoor pretparken, cinema’s en bibliotheken. Daarnaast geldt er sinds die dag ook een uitbreiding van het Covid Safe Ticket. Dat moet voortaan ook in horeca- en fitnesszaken gecontroleerd worden voor iedere klant die binnen wil. Iets later nam ook het onderwijs enkele extra maatregelen.

Niet-dringende reguliere zorg uitstellen

Ondertussen zijn we twee weken na het laatste Overlegcomité en is het gemiddelde aantal dagelijkse nieuwe besmettingen gestegen tot meer dan 8.000. Bovendien liggen ondertussen 2.146 patiënten met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen, waarvan 434 op de afdelingen intensieve zorg. Het is van mei geleden dat de druk op de ziekenhuizen nog zo hoog was. Die dreigen dan ook opnieuw reguliere, niet-dringende zorg te moeten uitstellen.

Overlegcomité op 19 november 2021

Toch staat het volgende Overlegcomité pas op vrijdag 19 november 2021 gepland. Volgens viroloog Steven Van Gucht van Sciensano is dat niet te laat. “Als we maximaal inzetten op de maatregelen die er zijn, ben ik overtuigd dat we het daarmee kunnen redden. Waar we nu staan, is geen grote verrassing. Niet dat het niet erg is – verre van – maar het komt wel overeen met onze projecties. Het is aan de politiek om te beslissen, maar de hefboom ligt in handen van ons allemaal”, legt hij uit in Het Laatste Nieuws.

“Het is niet zo dat we de laatste keer niks gedaan hebben. De voorzichtigheid is nu groter en daar kunnen we nog wel even mee voort. Snel willen samenzitten is op zich zeker goed, maar aan overhaasten heeft uiteindelijk ook niemand iets”, deelt Geert Molenberghs (UHasselt/ KULeuven) diezelfde mening. “Je moet de gelegenheid creëren om het effect van doorgevoerde veranderingen te zien. Je kan veel te laat komen, maar je kan ook panikeren en te vroeg te veel doen. Beide zijn niet oké. We moeten nu vooral de vinger aan de pols houden”, klinkt het tenslotte bij Marc Van Ranst.

Ministers Vandenbroucke en Verlinden

Bij de politici klinkt minder eensgezindheid. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) – normaal altijd voorstander van een voorzichtige aanpak – laat weten dat er op dit moment geen sprake is van een vervroeging van het Overlegcomité.

Een heel ander geluid klinkt er bij zijn collega van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “We zien de curves nog stijgen, ook voor de ziekenhuizen. Dus we volgen het op. Als we sneller moeten schakelen, zullen we dat doen”, besluit zij in Het Laatste Nieuws.

Meer