Komt alles terug, ook de fiscale hervorming?

Komt alles terug, ook de fiscale hervorming?
Le ministre fédéral des Finances Vincent Van Peteghem (cd&v) – NICOLAS MAETERLINCK/Belga/AFP via Getty Images

Voor de zomer werd het nog een stevige sisser voor Vivaldi: de mislukking van de fiscale hervorming. Iedereen vond die nodig, de premier kondigde hem ook meermaals aan, maar de aangekondigde hertekening van het belastingstelstel mislukte. Dat lag aan de MR, de Franstalige liberalen, die niet veel zin hadden in zo’n oefening, maar het zou te eenzijdig zijn om het falen enkel aan hen toe te schrijven: voor zo’n moeilijke oefening ontbrak het Vivaldi simpelweg aan cohesie.

  • Maar kijk, alles komt terug, en dus ook de eis om toch nog eens te proberen. Overigens is dat niet echt verwonderlijk: een pak Vivaldi-partijen op links, zowel de PS als de groenen, hadden ook wel al zin voor de zomer om die gesprekken te voeren tijdens de begrotingsbesprekingen, wanneer het toch over de centen moet gaan.
  • Dit weekend bij de politieke ‘retour’ van veel voorzitters en ministers, kwam die vraag weer naar boven. Onder meer de PS, die congresseerde, legde het nog eens expliciet op tafel.
  • Ook Groen heeft duidelijk wel nog fiscale ambities: zo opperde co-voorzitter Nadia Naji (Groen) op de Zevende Dag om het btw-tarief op openbaar vervoer naar 0 procent te brengen, en ze wilde ook nog “accijnshervormingen”.
  • En even opvallend: Open Vld deed aanvankelijk de deur niet dicht. Op de VRT had Van Quickenborne het erover “dat je iets kan doen op vlak van vermogen”, maar hij koppelde daar meteen blauwe eisen aan: “Ik krijg niet uitgelegd dat de btw op kranten nul procent is. Als men niet bereid is om taboes te laten varen, is het heel moeilijk om tot een systeem te komen waarbij de lasten op arbeid echt fundamenteel kunnen verlagen.”

Besparingen of taksen?

  • Tegelijk deed premier De Croo een paar uur later op VTM de deur toch weer dicht: “In juli bleek dat het een operatie zou zijn die onze begroting zou bezwaard hebben. Dat ga ik op dit moment niet doen. Tijdens een crisis hebben we heel veel gedaan om mensen en bedrijven te steunen. Als je uit de crisis bent, denk ik dat iedereen begrijpt dat we ons niet kunnen permitteren om allerlei avonturen te lanceren die budgettair te zwaar zouden wegen.”
  • De begrotingsoefening belooft hoe dan ook nog stevig te worden: in het voorjaar werd een meerjarenbegroting vastgelegd, en daarbij zijn opnieuw besparingen voorzien, die Vivaldi in het verkiezingsjaar toch nog zal moeten vinden ergens. Maar dat is meteen de crux van de discussie: mogelijks zijn het geen besparingen, maar nieuwe taksen, die dan verpakt worden in de vorm van een ‘fiscale hervorming’.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.