Koeriers in loondienst? Deliveroo begrijpt minister Dermagne niet: “Dit is een puur ideologisch debat, het is niet de realiteit op het terrein”

Vivaldi bespreekt deze week de hervorming van de arbeidsmarkt. De minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wil verandering voor de statuten van werknemers in de e-commerce die nu zelfstandigen zijn. Voor Deliveroo-woordvoerder Rodolphe Van Nuffel voeren de socialisten de verkeerde strijd: “De overgrote meerderheid van de koeriers is volledig tevreden met hun onafhankelijkheid.

Dit is een debat dat al lang aan de gang is. Moeten Deliveroo- of Uber Eats-koeriers als werknemers worden beschouwd, met de sociale voordelen die daarmee gepaard gaan? Of zijn het schijnzelfstandigen?

Voor Rodolphe Van Nuffel is de strijd van de minister helemaal niet representatief voor de realiteit op het terrein. “Koeriers willen werken wanneer ze dat willen. Ze zijn op zoek naar flexibiliteit. 40 procent van onze koeriers zouden vertrekken als ze van de ene dag op de andere als werknemer worden beschouwd.”

Argumenten

  • Deliveroo begrijpt de houding van de regering niet echt. Wetende dat de laatste uitspraak van het Arbeidshof van Brussel in december in zijn voordeel was. De rechtbank stelde vast dat er geen sprake was van ondergeschiktheid tussen de koeriers en Deliveroo, en dus ook niet van een vermoedelijke arbeidsovereenkomst.
  • “Onze koeriers kiezen zelf wanneer ze willen werken via een app. Het is hun eigen keuze”, argumenteert de Deliveroo-woordvoerder. “De regering wil een vermoeden van werk op basis van geolocalisatie invoeren. Deze technologie wordt gebruikt om te weten wanneer de restauranthouder de frieten in het frietvet kan leggen, niet om onze koeriers te controleren.”
  • Bovendien “werkt de Nationale Arbeidsraad nog aan een advies”, voegt Van Nuffel eraan toe, die beweert dat minister Dermagne nooit met hen heeft vergaderd. “Het plan van de minister was al in december klaar, terwijl er vandaag nog steeds een openbare raadpleging loopt, waarbij koeriers en burgers hun mening kunnen geven.”
  • “De besprekingen op Europees niveau moeten nog beginnen.”
  • “Een petitie die in vijf dagen de handtekeningen van 550 koeriers heeft verzameld, vraagt de regering niet aan hun arbeidsstatus te raken.”
  • “Arbeid in loondienst is niet het antwoord waar koeriers naar op zoek zijn. Een werknemer heeft verplichtingen in termen van uren, beschikbaarheid en exclusiviteit, hij wil deze status niet.”

P2P-statuut

Meer dan 75 procent van de koeriers opteert voor het P2P-statuut (Peer-to-Peer-statuut) dat zeer laag belast wordt en geen sociale bijdragen kent. Het statuut van zelfstandige heeft deze voordelen niet. Hoewel de rechtbank Deliveroo in december vorig jaar in het gelijk heeft gesteld, wordt in het vonnis toch gesteld dat koeriers als zelfstandigen moeten worden beschouwd, wat een einde zou maken aan deze geprivilegieerde status. Dit is echter niet de interpretatie van Deliveroo, aangezien het beweert dat zijn koeriers in feite nog steeds gebruik mogen maken van het P2P-statuut.

Is Deliveroo bang dat de regering in de druk zal verhogen? Het is alleszins bekend dat Vivaldi niet alleen de arbeidsmarkt wil hervormen, maar ook de belastingmuren wil dichten. Zou de huidige vergoeding van de koeriers voldoende zijn indien ze zelfstandigen zouden zijn?

“Het zou een schande zijn. Maar sommige van onze koeriers hebben het statuut van zelfstandige en zijn daar blij mee. Bovendien kunnen zij gebruik maken van het statuut van student-ondernemer, aanvullend zelfstandige … Wij ontvangen elke maand 3.000 aanvragen. Dit bewijst dat de huidige situatie aantrekkelijk is voor koeriers. Waarom de regels veranderen?”

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.