Knippen we de kabel door na de coronacrisis?

Geen vaste kabel of digitale tv, maar in de plaats daarvan Netflix, Amazon Prime, YouTube en VRTNU, of Play. Zorgt de coronacrisis voor een nieuwe lading kabelknippers?

Wie tijdelijk werkloos thuis zit, heeft ongetwijfeld de limieten van het klassieke zenderaanbod al gemerkt. Maar sommige mensen doen het gewoon volledig zonder en schakelen over op een eigen samengesteld pakket van streamingdiensten. De vraag is nu of corona de kabelknippers nog een extra duwtje in de rug geeft.

Wat zijn kabelknippers?

Kabelknippen of volledig zonder kabelabonnement gaan, komt aangewaaid uit de Verenigde Staten. Daar was het streamingabonnement, en het bijbehorende noodzakelijke snelle internet, al even ingeburgerd. Dat consumenten er dan soms voor kiezen om de vaak hoge kost van het traditionele abonnement voorbij te gaan, mag niet verbazen.

De redenering is tweeledig. Enerzijds zijn kabelknippers vaak ontevreden over het klassieke aanbod, of niet tevreden genoeg om de kost te rechtvaardigen. Anderzijds zijn de alternatieven intussen talrijk. Van YouTube over Netflix tot VRTNU en VTM Go, betalend en gratis.

Meer Netflix, minder kabel

Dat die alternatieven ook de oversteek naar België hebben gemaakt, merken we ook aan de cijfers. Volgens de jaarlijkse Digimeter van onderzoeksbureau imec is het aantal kabelgebruikers de laatste jaren gedaald en vervolgens gestabiliseerd.

Tegelijk is er een sterke stijging in het aantal Netflix-abonnementen, niet onlogisch aan een prijs van minder dan 15 euro. In vier jaar tijd heeft 40 procent van de Vlamingen een Netflix-abonnement gekregen. Elk jaar komen er 10 procent meer smartphonegebruikers bij. En België is een van de landen met de hoogste verzadiging aan internetgebruikers: meer dan 90 procent van de mensen heeft snel internet.

Wat heeft u nodig om die kabel te vervangen?

Logisch dus dat er meer kabelknippers komen. Maar is het ook financieel voordelig? Het hangt er natuurlijk van af wat u precies wil bereiken. Sowieso heeft u snel internet nodig, liefst zonder downloadlimiet.

Bij Telenet betaalt u daarvoor 54 euro per maand. Bij Proximus doen ze beter aan net geen 50 euro per maand. Maar dan heeft u nog geen abonnementen.

Wie het slim speelt, kan een groot deel van de tv-programma’s terugvinden op het web. De websites van de grote Vlaamse zenders bieden programma’s vaak gratis aan. Dat kan op de laptop of gestreamd worden naar een tv.

Wie graag op het grote thuisscherm kijkt, moet er ook wat hardware voor aanschaffen. Of u koopt een smart-tv, die u vaak al toestaat om YouTube of Netflix te kijken, maar een Apple TV of Chromecast kan ook helpen. Die sluit u allebei aan via een HDMI-kabel en ze streamen video over wifi naar uw tv. Dat lukt echter niet voor alle sites.

Dan zijn er nog de abonnementen. Netflix heeft u al voor 10 euro per maand, maar als u er ook nog enkele andere bijneemt, zoals een Amazon Prime-abonnement aan 4,99 euro per maand, dan loopt het al snel op.

De klassieke providers springen op de kar

Het kan dus, een beetje afhankelijk van wat u wil en hoe u het precies aanpakt. Toch staan de kabelproviders nog niet meteen te beven door het dreigement van de knippers. Integendeel. Zoals het een goed telecombedrijf betaamt, spelen de Belgische aanbieders in op de vraag.

Zo kan u bij Orange, wiens limietloze internet de facto met een mobile-optie komt, een kabelknippers-optie gewoon bestellen. U krijgt dan geen klassieke kabel, maar internet zonder limiet, een telefoonabonnement en tot 70 zenders. Startprijs: 42 euro, met een maximum van 64 euro.

En Orange is niet de enige. Telenet heeft al YUGO, voor 1 simkaart, een twintigtal tv-zenders en limietloos internet, aan 80 euro. Daarmee krijgt u ook toegang tot het Play-abonnement. Telenet koppelde Play en Play More overigens ook los van een Telenet-kabelabonnement. Ook Proximus heeft er al eentje, met Epic Combo. Daar krijgt u 80 tv-zenders, limietloos internet en cloudgaming voor 80 euro.

Echt volledig loskomen van de kabel doen we in Vlaanderen duidelijk nog niet. Daar heeft het gemak van een kabelabonnement zonder twijfel iets mee te maken. Maar de jongere generatie, die is het gewend om alles via de smartphone te doen. Tijdens de coronacrisis krijgt ook de derde leeftijd een spoedcursus internet. Misschien is dat het laatste duwtje in de rug van de kabelknippers.

Meer