Knippen Russische vissersschepen onderzeese kabels door?

De Faeroer en Shetlandeilanden vielen zonder internet, nadat de onderzeese kabel die dit voorziet beschadigd raakte. In het zuiden van Frankrijk werd een zeekabel doorgesneden, en in het noorden van Noorwegen raakten ze zelfs een kabel kwijt. Toeval of niet, telkens waren Russische vissersboten in de buurt.

Waarom is dit belangrijk?

Enkele weken geleden raakten de Nord Steam-gaspijplijnen zwaar beschadigd bij een explosie. De vingers wijzen naar Rusland, hoewel het dit zelf ontkent en de bal doorkaatst naar de VS. De waakzaamheid van westerse autoriteiten in de buurt van onderzeese kabels werd verhoogd, maar dit kon beschadigingen, al dan niet expres, niet tegenhouden.

De feiten: Zeekabels raken beschadigd of kwijt, en de aanwezigheid van Russische vissersboten doen vermoeden dat er meer in het spel is.

  • In april 2021 verloor Noorwegen het contact met het eiland Svalbard, dat normaal gezien loopt via een vier kilometer lange kabel in zee. Na onderzoek werd de kabel elf kilometer verderop teruggevonden.
  • Op 15 oktober werd een onderzeese kabel, die Schotland via de Orkneys en Shetlandeilanden met de Faeroer-eilanden verbindt, doorgesneden, waarna de eiland
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer