Klimaatactiviste Anuna De Wever op bezoek bij Duitse bondskanselier Merkel: ‘Ik hoop dat ze goed luistert’

Tijdens een interview met de krant Het Laatste Nieuws kondigt klimaatactiviste Anuna De Wever (19) aan dat ze later op vrijdag op de koffie mag bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De oprichtster van Youth for Climate, de beweging achter de scholierenstakingen voor het klimaat, geniet even van vakantie in de Franse Alpen, nu haar stage in het Europees Parlement halfweg is. Ze ondersteunt er de communicatiedienst bij de Europese Groene fractie. ‘We zijn op de hoogte van alles over de Green Deal, hebben zittingen bijgewoond, gepraat met Europarlementariërs’, vertelt ze. ‘Zo had ik een vurige discussie met een parlementslid van de EPP (rechtse fractie, red.) die me nadien toch kwam zeggen hoe verfrissend ze onze aanwezigheid vindt.’

Ze vertelt hoe haar inspanningen voor het klimaat en haar beweging een diepe indruk nagelaten hebben op de Europarlementsleden. ‘Ze kénnen ons, allemaal. De impact die onze beweging heeft, is gigantisch. Naar buiten toe lijkt het weggedeemsterd, maar bij alles wat daar aan klimaat gebeurt, wordt in het Europees Parlement telkens weer verwezen naar de eisen van de jongeren die met miljoenen op straat zijn gekomen. We hebben extreem veel druk gezet’, vertelt De Wever, die een gesprek had met Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie.

‘Corona is een gevolg van hoe klimaat is mismeesterd’

De Wever betreurt ook hoe de coronacrisis alle aandacht voor het klimaat afsnoept. ‘Nu wordt er 2.000 miljard Europees geld besteed aan de economische wederopbouw na corona. Met bijna geen groene voorwaarden. Extreem onverantwoord’, vindt ze. ‘Corona is ook een gevolg van hoe het klimaat is mismeesterd. Door de natuur kapot te maken, is de bevolkingsdichtheid groter en krijgen virussen meer vrij spel.’

Later op vrijdag gaat de gangmaker van de Belgische klimaatjongeren op audiëntie bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ‘Greta (Thunberg, de Zweedse klimaatactiviste), Luisa (Neubauer, haar Duitse evenknie), Adélaïde (Charlier, de Franse activiste) en ik hebben de ambitie om bij zoveel mogelijk staatshoofden persoonlijk onze eisen te gaan voorleggen. Merkel is de eerste in ons rijtje. Ik hoop dat ze goed luistert. Duitsland krijgt straks enorm veel invloed in Europa’, besluit De Wever, die in september een studie sociale wetenschappen start aan de VUB.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.