11 zaken die u moet weten over kip, het meest verkochte vlees ter wereld

De consumptie van kip heeft de voorbije 30 jaar in de OESO-landen een indrukwekkende vlucht genomen. Is de consumptie van rund- en varkensvlees in die drie decennia zo goed als gelijk gebleven, dan is de verkoop van kippen met 70% gestegen.

Het liberale magazine The Economist verzamelde een reeks indrukwekkende cijfers over kippen:

1. De wereld consumeert nu zo veel kippen dat deze soort goed is voor 23 miljard van de in totaal 30 miljard dieren die op boerderijen leven. Volgens recent onderzoek van de universiteit van Leicester zijn er nu meer kippen op de wereld dan alle andere vogels op de planeet gecombineerd.

Kip wordt steeds goedkoper en groter

2. De prijs van kip is de voorbije jaren enkel gedaald. Een pond kip kost vandaag gemiddeld 1,6 euro, dat is 1,5 euro goedkoper dan in 1960 (aangepast aan de inflatie). De prijs van rundvlees daalde in dezelfde tijdsspanne met 1 euro per pond, maar kost nog steeds 5 euro.

3. Kippen zijn de voorbije decennia enkel groter geworden. Woog een kip die 56 dagen oud is in 1957 nog 900 gram, dan woog ze in 1978 al 1,8 kilo en in 2005 zelfs 4,2 kilo. Vermits het economisch rendabeler is om één grote vogel te voeden dan twee kleinere, volstaat 1,3 kilo graan nu om 1 kilo kip te produceren. In 1985 was daar nog 2,5 kilo graan voor nodig.

Antibiotica

4. Het intensieve gebruik van antibiotica maakt dat kippenboeren zich niet langer zorgen moeten maken over het welzijn van de dieren. Vóór de Tweede Wereldoorlog kweekten boeren kippen op kleine stukken grond. Die kip moest vooral voor eieren zorgen en eens ze geen eieren meer legde werd ze verkocht voor haar vlees. Maar het toegenomen gebruik van antibiotica ligt aan het ontstaan van kippenboerderijen, waar kippen worden samengehouden in omstandigheden die ooit ondenkbaar waren. Vermits de dieren nog amper kunnen bewegen, hebben ze ook minder eten nodig.

5. Niet enkel in het Westen stijgt de consumptie van kip. Omdat steeds meer mensen toetreden tot de middenklasse, wordt zelfs meer kip verkocht in armere landen. Als gevolg daarvan is kip nu het meest verhandelde vlees wereldwijd.

kip - organische kwekerij
Photo by Joern Pollex/Getty Images

Kip hanteert exact het tegenovergestelde economisch model van een auto

6. Een kip hanteert exact het tegenovergestelde model van een auto. Ze wordt in één stuk geproduceerd, om daarna in delen te worden verkocht. Hoewel westerlingen een voorkeur hebben voor kippenwit, zijn poten en vleugels populairst in Azië en Afrika

7. Dat uit zich vooral in de prijs. In de VS zijn kippenborsten 88% duurder dan kippenpoten, In Indonesië zijn de poten ze 12% goedkoper.

8. China importeert 300.000 ton kippenpoten per jaar.

Kip is een onderwerp van controverse in de wereldhandel

9. De wereldhandel in kippen is al vaker het onderwerp van controverse geweest. Zo verbood de EU in 1997 de import van Amerikaanse chloorkippen, omdat het gebruik van chloor de levensstandaard op de kippenboerderijen zou verlagen. Chloorkippen waren ook een punt van onenigheid in het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), de ondertussen opgeschorte handelsovereenkomst tussen de VS en de EU.

Dierenactivisten boeken resultaten

10. Hoewel de boom in de kippenvlees consumenten heeft bevoordeeld, is hij een doorn in het oog van al wie begaan is met het welzijn van dieren. Volgens activisten is de fysionomie van een kip het grootste probleem geworden. Een braadkip heeft nu borstspieren die veel te groot zijn om door haar beenderen te worden gedragen, wat haar kreupel maakt. De dieren zijn ook zo groot geworden dat ze nog amper kunnen paren. Dat betekent dat ze enkel paren als ze eerst worden uitgehongerd.

11. Als gevolg daarvan zijn consumenten steeds meer bereid extra te betalen voor kippen die in betere omstandigheden worden gekweekt. In Nederland zorgde een schandaal rond zogenaamde plofkippen ervoor dat het marktaandeel van de plofkip tot 5% is gedaald. Twee jaar eerder was dat nog 60%. In Groot-Brittannië worden nu meer eieren van verkocht van kippen die vrij rondlopen, dan eieren afkomstig uit legbatterijen. Onder druk van dierenactivisten kopen bedrijven als McDonald’s, Burger King en Walmart sinds 2015 geen eieren meer afkomstig uit legbatterijen.

Kippen - eieren
Photo by Sascha Schuermann/Getty Images
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.