Kim Jong-un geeft ‘gespannen’ voedselsituatie in Noord-Korea toe

Kim Jong-un heeft tijdens een bijeenkomst van het centraal comité van de regerende Arbeiderspartij gewaarschuwd voor mogelijke voedseltekorten. Dat is volgens experts onder meer te wijten aan zijn beslissing om de grenzen te sluiten om een corona-uitbraak te voorkomen.

‘De voedselsituatie van het volk wordt nu gespannen omdat de landbouwsector er niet in is geslaagd zijn graanproductieplan uit te voeren als gevolg van de schade door de tyfoon van vorig jaar’, gaf de Noord-Koreaanse leider toe, volgens staatsmedia. ‘Het is hoog tijd om de ontembare revolutionaire geest en de strijdlustige eigenschappen van zelfredzaamheid en standvastigheid ten volle te benutten.’

Maar volgens analisten dragen ook de coronamaatregelen van Noord-Korea, waaronder de strenge grensbeperkingen, rechtstreeks bij tot de voedselonzekerheid in het land. Hoewel waarnemers nog geen tekenen zien van massale hongersnood, voorspelt de Zuid-Koreaanse denktank Korea Development Institute dat het land dit jaar te maken zou kunnen krijgen met een voedseltekort van ongeveer een miljoen ton.

‘Economie verbeterd’

Kim compenseerde met de boodschap dat de economie ‘in zijn geheel is verbeterd’ dankzij de toegenomen industriële productie. Maar in april voorspelde Fitch Solutions, de onderzoekstak van ratingbureau Fitch Group, dat de Noord-Koreaanse economie in 2021 nauwelijks zou groeien omdat het land blijft worstelen met de pandemie en de internationale sancties die werden opgelegd om het land te straffen voor zijn kern- en raketproeven. Intussen hebben de grenssluitingen ook de handel met China afgesneden.

Begin dit jaar gaf Kim nog toe dat zijn economisch vijfjarenplan er niet in geslaagd was om de meeste van zijn doelstellingen te halen. Volgens de Verenigde Naties kampt Noord-Korea bovendien al jaren met ernstige stroom- en voedseltekorten.

Kim riep volgens de staatsmedia zijn centraal comité ook op tot besprekingen over hoe het land moet omgaan met de ‘huidige internationale situatie’, maar daarbij zou geen melding gemaakt zijn van de Verenigde Staten of Zuid-Korea. (lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.