Zo kan je uw kilometerverzekering berekenen

Als je een kilometerverzekering af wilt sluiten is het belangrijk om te weten hoeveel kilometers er elk jaar met je auto worden gereden. Hoewel de meeste verzekeraars je een kilometerscalculator aanbieden op hun website kun je het jaarlijks kilometeraantal ook zelf berekenen.

Zelf het aantal gereden kilometers berekenen

Voor de berekening van het jaarlijks gereden aantal kilometers kun je de onderhoudsfacturen gebruiken van je auto. Op deze facturen zal namelijk altijd de kilometerstand aan worden gegeven als er onderhoud aan je auto is gepleegd. Wanneer je echter geen onderhoudsrekeningen in je bezit hebt, kun je ook de volgende berekening maken:

  • tel de kilometers op van alle vaste ritten die met de auto worden gedaan, zoals de route van en naar je werk, maar ook alle kilometers die je aflegt als je boodschappen doet of wanneer je je kinderen elke week naar een sportclub brengt.
  • daarbij tel je vervolgens alle variabele kilometers op die met de auto worden gereden, zoals ten behoeve van een dagje uit, familiebezoek of een weekendje weg. Uiteraard dien je zowel de heen- als terugreis mee te tellen,
  • vervolgens tel je alle kilometers op die je niet onder één van de bovenstaande noemers kunt plaatsen, zoals die van een autovakantie.
  • Als je alle kilometers op hebt geteld dien je tot slot nog een marge in te bouwen om er zeker van te zijn dat je achteraf geen premie bij hoeft te betalen. In de regel wordt een marge van 110 procent aangehouden, maar als je liever een hoger percentage gebruikt ben je daar natuurlijk vrij in.

Uiteraard dien je niet alleen de ritten mee te tellen die jezelf rijdt, maar ook de kilometers die je auto aflegt met een ander achter het stuur. Dit wil dus zeggen dat je ook de afstand moet weten van de rit die je moeder heeft afgelegd toen ze je auto heeft geleend. Maar ook als je partner of je kind zo nu en dan de auto gebruikt, moet je deze in je berekening meenemen. Doe je dit namelijk niet dan loop je het risico om een te lage schatting door te geven en achteraf extra premie te moeten betalen aan je verzekeraar.

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

Hoeveel mag ik rijden met een kilometerverzekering?

Als je een kilometerverzekering af hebt gesloten, wil dat niet zeggen dat je slechts een beperkt aantal kilometers per jaar af mag leggen omdat de verzekering gebaseerd is op het aantal gereden kilometers. Of dit er veel of weinig zijn, maakt geen verschil. Altijd en overal ben je tegen de voorwaarden verzekerd zoals die in het verzekeringscontract op zijn genomen.

Een kilometerverzekering is een verzekering voor je auto waardoor alle kilometers die ermee worden gereden doorgegeven moeten worden. Zowel de kilometers die jezelf rijdt als die een ander rijdt met je auto. Je dient dus altijd de kilometerstand van je auto aan de verzekeraar te melden zoals op je kilometerteller aan staat gegeven. Dit betekent dus ook dat automatisch de gereden kilometers bijvoorbeeld het buitenland meegeteld zullen worden.

Na ieder verzekeringsjaar zal je verzekeringspremie aan worden gepast aan het aantal effectief gereden kilometers. Op het moment dat er meer kilometers af zijn gelegd, dan dien je deze extra kilometers uiteraard te betalen. In de regel zal dit gebeuren volgens het tarief dat in je verzekeringsovereenkomst staat vermeld.

De premieberekening van een kilometerverzekering

Je premie van een kilometerverzekering is opgebouwd uit twee 2 delen:

  • een vast deel: dekt onder andere de kosten van de verzekeraar die gemaakt worden voor het beheer van je verzekeringsovereenkomst en de risicokosten die los staan van het gereden kilometeraantal. Hierbij kun je denken aan diefstal- of brandschade.
  • een variabel deel: betreft het aantal effectief gereden kilometers en je persoonlijke gegevens, zoals je leeftijd, het merk en het type van je auto, de brandstof die je auto gebruikt en je woonplaats. Maar er zal ook worden gekeken naar je rijervaring en je ongevallengeschiedenis van de laatste 5 jaar.

Niet alle kosten van een autoverzekering hangen dus samen met het aantal gereden kilometers dat er met een auto wordt afgelegd. Om die reden kan onder andere de ontstane schade worden vergoed die je geparkeerde auto oploopt door een ongeval met een fietser of een voetganger.

Vanaf een bepaald aantal kilometers zal je verzekeringspremie overigens niet meer worden verhoogd. Wanneer je dit maximum hebt bereikt kan van geval tot geval verschillen. In alle gevallen kun je deze gegevens terugvinden in de offerte en/of de verzekeringsovereenkomst die de verzekeraar aan je heeft verstrekt. Je bent dus vooraf al op de hoogte van de maximale premie voor je kilometerverzekering.

Wat is een schadeattest?

Op het moment dat je overstapt naar een andere verzekeraar voor een autoverzekering, dan ontvang je aan het einde van je contractperiode een zogenaamd schadeattest. Het is zaak dat je dat attest zo snel mogelijk bij je nieuwe verzekeraar bezorgd. Zonder een schadeattest over de afgelopen 5 jaar kan een verzekeraar geen degelijke premieberekening maken en zal er dan ook vaak voor kiezen om de verzekeringspremie erg hoog te plaatsen.

Meer