Kiadis schittert op Europese beurzen dankzij Amerikaans geld

De Europese beurzen blijven dicht bij huis dinsdag. De Nederlandse farmagroep Kiadis eindigt de dag 11,3 procent hoger. Het bedrijf krijgt 9,5 miljoen dollar van de VS om een coronamedicijn te ontwikkelen.

De Brusselse sterindex Bel20 doet er dinsdag 0,3 procent bij. De grootste stijger is de Gentse biotechgroep Argenx met een winst van 2,5 procent. Op de tweede plaats komt de chemiegroep Solvay, die er 1,4 procent bij doet. Magazijnverhuurder WDP vervolledigt de top 3 met 1 procent winst.

Banken zitten in het defensief in Brussel dinsdag. ING verliest 1,2 procent en KBC gaat 1,4 procent in het rood. In Zwitserland gaan de grootbanken UBS en Credit Suisse tot meer dan 2 procent lager nadat geruchten opdoken over een fusie van de twee.

Coronamedicijn

In de rest van Europa valt vooral Kiadis op. Het Nederlandse farmabedrijf krijgt een financiële duw van 9,5 miljoen dollar in de rug van de Verenigde Staten. De bijkomende middelen worden gebruikt om onderzoek rond de behandeling van risicovolle coronapatiënten te bekostigen. Beurshuis KBC Securities trok het koersdoel omhoog en het aandeel eindigt 11,3 procent hoger.

Ook H&M gaat serieus hoger. De Zweedse kledingketen maakte veel beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend. Hoewel de omzet met 16 procent daalde, kwam de winst het voorbije kwartaal nog op 192 miljoen euro uit. Het aandeel gaat met een winst van 10,8 procent de dag uit.

Auto’s

Peugeot en Fiat rijden dan weer steil bergop. Hun moederbedrijven, PSA en Fiat Chrysler, hebben de afspraken rond hun fusie aangepast om de klappen van de coronacrisis beter te kunnen opvangen. De twee concerns, die willen samensmelten tot de op drie na grootste automaker ter wereld, verlagen onder andere het speciale dividend dat aandeelhouders krijgen. Peugeot versnelt 2,2 procent, Fiat vlamt 9 procent vooruit.

De brede Europese index EuroStoxx50 wint 0,5 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20