Kersverse overnemer Blokker België verdacht van fraude en witwassing

Dirk Bron, die vorige week dinsdag alle 123 filialen van Blokker België overnam, blijkt niet erg zuiver op de graat te zijn. Hij laat een spoor van faillissementen achter en wordt verdacht van oplichting van zakenpartners.

De Nederlandse krant Het Financieele Dagblad pakt donderdag uit met een onderzoek naar de Nederlandse ondernemer Dirk Bron. De koper van de Belgische divisie van de warenhuisketen Blokker heeft een twijfelachtig verleden. Hij heeft al zeker zes faillissementen achter zijn naam staan en zou bedrijven financieel hebben leeggezogen. Desgevraagd zegt hij dat ‘nog nooit gehoord’ heeft van die bedrijven.

Zijn modus operandi bestaat uit grote hoeveelheden goederen bestellen en ze uiteindelijk nooit betalen. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) voert een onderzoek naar hem. Bron ontkent aan het FD dat er zaken tegen hem lopen.

Bordelen

De krant reconstrueerde een van zijn vorige overnames. In 2008 kocht hij de modezaak Aqua Store, waarna hij in vijf maanden het bedrijf helemaal leegzoog. Hij logeerde onder andere twee maanden in een chique hotel in het Nederlandse Noordwijk en stuurde de rekening van 41.000 euro naar Aqua Store. Ook gaf hij 60.000 euro uit aan cafés en bordelen met de bankkaart van het bedrijf en hij schreef 17.000 euro over aan zijn toenmalige vriendin. In augustus 2008 verkocht hij het bedrijf aan een veroordeelde fraudeur, twee maanden later was het failliet.

Voorts blijkt dat hij vrachtwagens vol keukengerei had aangekocht bij het Duitse bedrijf Rösle ter waarde van 1 miljoen euro. Hij deed zich toen, ironisch genoeg, voor als vertegenwoordiger van Blokker. Bron heeft nooit een cent betaald voor de spullen. Met de hulp van een advocaat kon Rösle uiteindelijk een deel van de goederen terugvinden.

Werkzekerheid?

Ook bij de overname van Blokker België zijn vragen te stellen. Hij registreerde het adres van zijn vennootschap op een huurflat in Waddinxveen bij Gouda. Ook valt hij weer terug op zijn oude gewoonte. Hij wil van Blokker een discountketen maken onder de naam Mega World. Hij zal dus opnieuw grote hoeveelheden kleding en speelgoed aankopen om later door te verkopen in zijn winkels.

Hoewel hij alle werknemers van Blokker ten minste een jaar werkzekerheid heeft beloofd, gaf hij eerder deze week andere signalen. Wie niet meewerkt kan vertrekken, klonk het. ‘We hebben daar ook nog niets van op papier gezien’, zegt Inge De Beul van de socialistische vakbond BBTK aan Business AM. ‘Van geen enkele belofte trouwens. Er was wel een bijzondere ondernemingsraad en het personeel kon vragen stellen, maar die werden eigenlijk vooral ontweken. Het was niet meer dan een goednieuwsshow.’

De Beul stelt zich ernstige vragen bij de hele constructie. ‘Het is heel, heel bizar. Het personeel is ook terecht ongerust door al het nieuws over meneer Bron.’ De vakbond vroeg een onderhoud met Michiel Witteveen, sinds vorig jaar de eigenaar van Blokker, maar ‘verwacht zich niet aan een antwoord’.

‘Supervervelend’

Het BBTK dreigt met acties als Witteveen niet binnen de week antwoordt. Eerst komt er een verzoeningsvergadering, maar als die niet oplevert, sluiten alle winkels de deuren. ‘Hopelijk kan ons personeel nog zo lang wachten, want sommigen zitten echt al op hete kolen om nu al alles plat te leggen’, klinkt het.

De algemeen directeur van Blokker België wil geen commentaar kwijt. ‘De overname is net gebeurd. Pas als er een duidelijk en gedetailleerd nieuw plan is en wij uitvoering starten is er inhoud om te delen’, laat hij weten via mail.

Witteveen noemt het in het FD ‘supervervelend’ dat er zoveel over Bron naar buiten komt nu. ‘Maar we konden dit onmogelijk weten’, zegt hij. De overname terugdraaien is geen optie meer.

Huuruitstel

Eerder deze week vroeg Bron ook al om een huuruitstel van zes maanden voor de panden waar Blokker winkels heeft. ‘De eigenaars van die panden kunnen meewerken of over een jaar een leeg pand terugkrijgen’, liet hij optekenen. De verhuurders zijn niet erg onder de indruk. ‘We vinden dan wel iemand anders’, klinkt het in De Tijd.

Blokker, een Nederlands bedrijf dat doorheen de jaren uitbreidde naar de Benelux en Suriname, moest zijn Belgische winkels verkopen om zijn cijfers op peil te houden. Het hele bedrijf is verlieslatend, maar België deed het het slechtst. Van de 123 winkels maken er maar acht winst.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.