Als de kerncentrales in 2025 dicht gaan, zal het licht niet uitvallen. Dat heeft Chris Peeters, CEO van hoogspanningsnetbeheerder Elia, verzekerd in een hoorzitting van de Kamercommissie Energie over het CRM-mechanisme.
Dat CRM-mechanisme – of het capaciteitsvergoedingsmechanisme – moet er voor zorgen dat de stroombevoorrading wordt verzekerd na de kernuitstap. Het biedt stroomproducenten een vergoeding voor het beschikbaar stellen van capaciteit. Dat gebeurde via een veiling. Eén van de winnaars is Engie Electrabel, die twee nieuwe gascentrales gaat bouwen in Vilvoorde en Awirs.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft echter een vergunning voor Vilvoorde geweigerd. Dat zorgt voor ongerustheid of Engie in staat zal zijn de centrale effectief te bouwen en op tijd klaar zal hebben.
Het is volgens de Elia-topman in eerste instantie de verantwoordelijkheid van Engie Electrabel om de capaciteit die ze via de veiling hebben gewonnen, te leveren. “Het is aan hen om de situatie uit te klaren”, aldus Peeters. Elia zegt alvast “geen signalen te hebben gekregen dat ze afstand willen doen van het contract”.
De topman van de hoogspanningsbeheerder maakt zich evenwel sterk dat het licht niet gaat uitvallen. “Elke dag doen we daar alles aan”.
Druk op Engie Electrabel
Ook energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) wees er in de Kamercommissie op dat de eerste verantwoordelijkheid bij de exploitant ligt, om een vergunning te bekomen. “De exploitant wist dat hij geen vergunning had”, aldus Van der Straeten. De minister wil dan ook de nodige druk op Engie Electrabel aanhouden.
Tegelijkertijd herhaalde de energieminister dat er een oplossing nodig is als Engie geen vergunning binnen haalt. Ze werkt daar volop aan, verzekerde ze. “Ik ga niet dralen, en de klok rond werken”. Vooruitlopen op mogelijke oplossingen deed ze niet. “Er zijn wegen, maar er is meer duidelijkheid nodig”, aldus Van der Straeten. Ze toonde er alle vertrouwen in dat er een oplossing komt. “We werken daarom aan parallelle pistes”.
Eén groot vraagteken
Kamerlid Bert Wollants (N-VA) is alvast minder gerust in de goede afloop: “de veiling laat één groot vraagteken achter, hoe gaan we in 2024 nog meer dan 6.000 MW aan productiecapaciteit vinden? Dat is evenveel als het vermogen van al onze kerncentrales”. De ‘succesvolle’ veiling doet immers maar uitspraak over amper 40 procent van de noodzakelijke capaciteit, waarvan meer dan een derde geen vergunning heeft of nog kan aangevochten worden, geeft Wollants aan. “Echt geruststellend kan je zo’n uitslag toch niet noemen,” besluit het N-VA-kamerlid, geciteerd door persagentschap Belga.