Engie Electrabel steekt miljarden in Belgisch fonds

Beheerder van de Belgische kerncentrales Engie Electrabel gaat zo’n 4,3 miljard euro transfereren uit het Luxemburgse Nuclear Investment Fund naar Belgische Nuclear Liabilities Fund (BNLF). Dat blijkt uit een publicatie van het Belgisch Staatsblad en bericht De Tijd.

Engie brengt de transfer van 4.271.028.749,07 euro van het Luxemburgse Nuclear Investment Fund onder in het Belgische Nuclear Liabilities Fund (BNLF). Dat zou kunnen uitgroeien tot het grootste investeringsfonds van het land. Tegen begin 2022 zal de portefeuille al 6 miljard euro bedragen, volgens De Tijd.

Ondergrondse opslagsites

Het BNLF-fonds zou op een jaarlijks rendement van gemiddeld 3,25 procent rekenen op zijn beleggingen. Het geld zal onderdeel zijn van de nucleaire spaarpot van Engie, Synatom.

Het fonds moet dienen voor de financiering van het beheer van nucleair afval.  In de tweede helft van de eeuw zou Belgisch kernafval moeten worden gestockeerd in ondergrondse opslagsites.  

“Beheer in ons land”

De Commissie voor de Nucleaire Voorzieningen en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) hadden daarop aangedrongen. “We willen dat de middelen voor het beheer van nucleaire splijtstof en de ontmanteling effectief aanwezig zijn in ons land”, liet haar kabinet weten aan De Tijd.

“Door een recente wetswijziging kan Luxemburg bij een kernongeval beslag leggen op die middelen en het geld blokkeren. Door ze in ons land onder te brengen willen we garanderen dat de middelen ook echt beschikbaar zijn.”

Het BNLF-fonds zou op een jaarlijks rendement van gemiddeld 3,25 procent rekenen op zijn beleggingen.

(lb)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20