Kernuitstap: Engie wil snel vergunning voor gascentrale in Vilvoorde, na eerdere weigering Vlaamse regering

Energiebedrijf Engie Electrabel dient binnenkort een nieuwe aanvraag in voor de vergunning van een geplande gascentrale in Vilvoorde. Dat heeft CEO Thierry Saegeman gezegd in het VRT-programma “De zevende dag”. De gascentrale is nodig om de kernuitstap, de beslissing om tegen 2025 de kerncentrales in ons land te sluiten, te doen slagen. Maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde eerder de vergunning.

Waarom is dit belangrijk?

De nieuwe gascentrale in Vilvoorde is belangrijk voor de energietoekomst van ons land; toch als wordt beslist om van kernenergie af te stappen. De elektriciteit uit Vilvoorde - goed voor 875 megawatt (MW) stroom - moet mee het verzegelen van de laatste kerncentrale gaan compenseren. Niettemin zijn er aanvaringen tussen de verschillende bevoegde politieke niveaus over het dossier.

Het Franse Engie, het moederbedrijf van het vroegere Belgische energiebedrijf Electrabel, wil in Vilvoorde een gascentrale bouwen. Maar Engie kreeg geen vergunning van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Een actie waarin Groen, federaal mee aan de knoppen, politieke spelletjes in zag.

Stikstofuitstoot

Minister Demir weigerde de plannen omdat de stikstofuitstoot van de gascentrale te hoog is voor de Vlaamse normen. “De gascentrale zou 107.000 kilogram ammoniak per jaar uitstoten. In het dossier is ook nergens te vinden waarom die uitstoot niet kan worden verminderd”, zei ze ten tijde van de weigering.

Engie, dat de centrale uitbaat, zal nu een nieuwe vergunningsaanvraag indienen. “Wij hebben goed geluisterd naar de minister. Wij hebben begrepen dat zij het engagement dat wij hebben genomen om de uitstoot van stikstof en ammoniak te verlagen, niet in aanmerking heeft genomen bij de finale versie. De cijfers die geciteerd zijn in de vergunningsaanvraag, zijn daar niet weerhouden. Wij gaan dat engagement nu inschrijven in ons dossier”, zei Saegeman, topman van Engie Belgium.

“Een gascentrale bouw je in een drietal jaar”

De nieuwe aanvraag zal niet lang op zich laten wachten. “We gaan dat heel snel doen, ik denk dat het nog een kwestie van weken is”, aldus de CEO.

Saegeman denkt de gascentrale nog tijdig klaar te stomen is voor de kernuitstap in 2025. “Er is nog tijd. Een gascentrale bouw je in een drietal jaar. Wij hopen dat de nieuwe aanvraag voldoende snel kan worden behandeld. Volgens ons kan dat. Alle elementen van het dossier zijn bekend en alle administraties hebben het dossier al minstens twee keer gezien”, klonk het nog.

(evb)

Meer